67 schapen gestolen bij Woldendorp

Bij schapenhouder Albert Oosterbeek uit Woldendorp zijn in de nacht van dinsdag op woensdag 67 schapen gestolen. Het gaat om een vijfde deel van zijn driehonderd fokooien. 'Ik ben er ziek van. Het waren hartstikke mooie fokschapen', stelt Oosterbeek.

67+schapen+gestolen+bij+Woldendorp
© Douwe Korting

De ondernemer schaart zijn koppels schapen in bij veehouders. Hij ontdekte de diefstal op een perceel in Borgsweer toen hij woensdagmorgen de schapen wilde tellen. 'Opvallend was dat het schrikdraad open was. Dat hadden de dieven netjes aan de kant gelegd. Op het perceel ontdekte ik nog maar zeven schapen.'

Oosterbeek ging meteen op zoek naar de andere schapen.' Ik dacht dat de andere schapen misschien in een achterliggend perceel graasden. Dat is een ruig gebied. Daar kun je niet alles goed overzien. Er breken daar soms reeën door het schrikdraad en dat is dan kapot. Maar jammer genoeg waren ze daar ook niet.'

Mistig

De schapenhouder heeft geen idee wie er achter de diefstal zit. Opvallend is wel dat het volgens hem vaker in het gebied gebeurt, vooral wanneer het mistig is. 'Dan is het nauwelijks te zien dat mensen schapen inladen.'

Twee jaar geleden werden in november, ook bij mistig weer, 65 schapen in Meedhuizen gestolen. De schapen waren van schapenhouder Jan Westerhof.

Het laden van de schapen is een koud kunstje, stelt Oosterbeek. 'De schapen zijn heel tam. Als ik toeter, komen ze er al aan. Dan is het heel gemakkelijk om ze mee te nemen. Je doet de klep naar beneden en ze lopen naar binnen.'

Aangifte

Oosterbeek heeft aangifte gedaan bij de politie. Hij krijgt steun van veehandelaren en andere schapenhouders. 'Een zoon van een veehandelaar was er zo emotioneel onder. Die wilde meteen mee helpen zoeken.'

Er valt echter weinig aan de diefstal te doen, denkt de schapenhouder. 'Een collega opperde om 's nachts bij toerbeurt te gaan controleren. Maar dat is bijna niet te doen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer