Wolf+doodt+schapen+in+Groningen
Nieuws
© VidiPhoto

Wolf doodt schapen in Groningen

Een wolf heeft in augustus twee schapen gedood in Groningen. Dat blijkt uit DNA-onderzoek, meldt provincie Groningen.

De schapen werden gevonden in de omgeving van de Dollarddijk bij Nieuw Statenzijl. Alterra heeft op verzoek van provincie Groningen een DNA-onderzoek uitgevoerd. Hieruit is gebleken dat de schapen door een wolf zijn gedood.

Doordat de schapen na enkele dagen zijn gevonden, kon niet worden vastgesteld uit welke roedel de wolf afkomstig was. Daar speelde bij dat de schapen al deels waren aangevreten door een of meerdere vossen.

Vossen

Schapenhouder Hemmo Bolhuis uit Finsterwolde kreeg vrijdagmiddag het bericht van Alterra dat een wolf zijn schapen had gedood. 'Ik deed er eerst wat laconiek over toen ik de dode schapen vond. Maar dat twee supergezonde schapen in 48 uur zijn gedood en dat het strottenhoofd was aangevreten, vond ik later wel opvallend. Aanvankelijk dacht ik dat de vos de veroorzaker was; 200 meter verderop zit namelijk een vossenhol.

Dat Bolhuis een volledige schadevergoeding krijgt, vindt hij een 'pleister op de wonde'. 'Hier kun je je als schapenhouder niet tegen wapenen. De wolf loopt gewoon over de zeedijk, tussen de hekken door. Daar kun je geen stroom langs zetten.'

Ganzen

Voorzitter Jeljer Wynia van LTO-vakgroep Schapenhouderij verbaast het niets dat de schapen zijn gedood door een wolf. 'Het zat er aan te komen dat dit zou gebeuren. De wolven veroorzaken in Duitsland al grote problemen en ze rukken op naar het Westen. Natuurorganisaties zijn er lyrisch over, maar wij wijzen op de gevaren en de schade. Nederland wordt het luilekkerland voor de wolf, net als voor de ganzen. Dat is in het begin ook onderschat. Schadevergoeding moest van heel ver weg komen', zegt hij.

'De eerste dode schapen worden nog vergoed, maar ik weet niet of ze blijven vergoeden als er meer schapen gedood worden door de wolf. Europees gezien wordt de wolf het echt een probleem.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
Meer weer