50+ton+mais+van+een+hectare+is+fabeltje
Nieuws
© Huisman Media

50 ton mais van een hectare is fabeltje

De maisopbrengsten van 2017 zijn goed en voldoen aan de verwachtingen. Maar ondanks dit 'topjaar' halen de loonwerkers van Groeikracht bij 65 procent van de percelen geen 50 ton van een hectare.

Dat blijkt uit de maiswegingen van de bij Groeikracht aangesloten loonwerkers. De opbrengsten varieerden net als andere jaren flink met een spreiding van 20 ton tot een recordopbrengst van zo'n 70 ton per hectare.

In Brabant was de mais wel gemiddeld droger dan in de Achterhoek. Uitgaande van de gemiddelde droge stofpercentages ligt de droge stof-opbrengst gemiddeld zo'n 10 procent hoger dan voorgaande jaren.

Geen schande

De veelgehoorde kreet dat 'alle mais goed was en 50 ton per hectare bedroeg' kan echter naar het rijk der fabelen, meldt Gerard Abbink van Groeikracht. Slechts 35 procent van de percelen haalde een opbrengst van 50 ton per hectare of hoger.

'Dat is zeker geen schande. Een perceel dat over de weegbrug meer dan 50 ton per ha opbrengt, dat is gewoon echt een woest gewas. Ik denk dat men in de praktijk de maisopbrengsten simpelweg overschat. Meten is weten', aldus Abbink.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  22° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 7°
  10 %
Meer weer