Studenten+en+%27nieuwe%27+Nederlanders+samen+boer+op
Nieuws
© Gerben van den Broek

Studenten en 'nieuwe' Nederlanders samen boer op

In het kader van project Wortel schieten op Nederlandse bodem maakte een aantal studenten vrijdag 29 september samen met een groep Nieuwe Nederlanders een fietstocht langs enkele boeren in regio Den Bosch.

Tijdens de fietstocht per tandem maakten de vluchtelingen met een verblijfsstatus kennis met Nederlandse groenten en leerden zij hoe deze bereid kunnen worden.

Daarnaast blijkt het fietsen op de tandem ook prima geschikt om met elkaar in contact te komen. Op de fietstocht is onder meer een bezoek gebracht aan Tuinderij De Guit op Landgoed Bleijendijk in Vught.

'Alles is nieuw'

Jonas uit Eritrea is inmiddels drie jaar in Nederland en bezoekt deze middag voor de eerste keer een boerderij in Nederland. Hij fietst samen met HAS-student Remco. Tijdens de gezamenlijke lunch laat hij aan Remco via Google Maps op een mobiele telefoon zien waar hij is geboren in Eritrea.

'Het is heel gezellig om samen te praten en mooi om te zien hoe de boeren hier werken', glimlacht Jonas. 'In Eritrea zijn ook veel boeren, maar die hebben vooral koeien en schapen. Het is ook leuk om samen te eten. Ik proef nieuwe dingen, die ik nog nooit heb gegeten.'

Kennismaken

Dalila Sayd van het EETschap ziet het tevreden aan. 'Dit is een mooie gelegenheid voor de nieuwe Nederlanders om kennis te maken met Nederlandse groenten. Ze leren bovendien hoe ze deze moeten bereiden. Daarnaast ontmoeten ze leeftijdsgenoten en verkennen ze samen met hen hun nieuwe woonomgeving. Op die manier snijdt het mes dus aan twee kanten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer