75+miljoen+voor+ondersteunende+maatregelen+veebeleid
Nieuws
© Michiel Elands

75 miljoen voor ondersteunende maatregelen veebeleid

Het provinciebestuur van Noord-Brabant trekt de komende drie jaar 75 miljoen euro uit voor ondersteunende maatregelen (voorheen flankerend beleid) bij het nieuwe veehouderijbeleid. Dat blijkt uit de provinciebegroting voor 2018. ZLTO-bestuurder Janus Scheepers: 'Flankerend beleid zou niet nodig zijn als de boeren gewoon de afgesproken termijn zouden krijgen.'

Er komt een fonds waar veehouders een beroep op kunnen doen om zo te investeren in nieuwe stalsystemen die de uitstoot van ammoniak beperken. Verder wil de provincie veehouders helpen om de stap te maken naar natuurinclusief boeren, door onder meer het in het leven roepen van een grondbank.

Stalderingsloket

Ook gaat er geld naar het stalderingsloket, dat stalruimte van stoppende veehouders opkoopt en die stalruimte vervolgens weer doorverkoopt aan ondernemers die willen uitbreiden. In zes veedichte gebieden in Noord-Brabant mogen veehouders voortaan alleen nog uitbreiden door middel van staldering, in een verhouding van 10 vierkante meter nieuwbouw tegenover 11 vierkante meter sloop.

Veehouders die willen stoppen, worden met advies, deels betaald door de provincie, bijgestaan. Ook gaat de provincie een collectieve sloop- en asbestsanering optuigen, waardoor de kosten gedrukt worden en het op een nette manier gebeurt. Ten slotte komt er voor veehouders die 'buitengewoon geraakt worden door onze maatregelen' maatwerk, melden Gedeputeerde Staten die verder niet ingaan op wat dat maatwerk inhoudt.

'Boeren komen afspraken na'

ZLTO is niet onder de indruk van de toezegging van de provincie, reageert portefeuillehouder Ruimtelijke Ontwikkeling Janus Scheepers. 'De financiële middelen die nu beschikbaar worden gesteld, bedragen slechts minder dan 10 procent van de boerenbijdrage. Veehouders hebben lang geleden afgesproken dat in 2028 de stallen een grotere bijdrage zouden leveren aan een beter milieu. Deze afspraken komen zij na. Boeren gaan op eigen kracht de gemaakte afspraken binnen de afgesproken termijn (voor 2028) allemaal halen. Innovatieprikkels helpen boeren om nieuwe stalsystemen versneld uit te rollen in de dagelijkse praktijk.'

Het nieuwe provinciale beleid levert volgens ZLTO maatschappelijk nauwelijks iets op en stelt onredelijke eisen aan boeren. 'Om de maatschappelijke schade te beperken, zegden de Statenleden goed flankerend beleid toe. Flankerend beleid zou niet nodig zijn, als de boeren gewoon de afgesproken termijn zouden krijgen. Boeren zitten helemaal niet te wachten op geld, ze willen gewoon boeren! Meer en nieuw provinciaal beleid moet van tafel.'

Criminaliteit

In de provinciale begroting worden ook extra middelen beschikbaar gesteld voor 'vitale bodem' en 'criminaliteit & leegstand'. Scheepers: 'Boeren werken hier dagelijks aan. Ze zijn een onmisbare schakel op het Brabantse land en werken hier natuurlijk graag aan mee.'

Weer

 • Zondag
  16° / 11°
  75 %
 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
 • Dinsdag
  11° / 8°
  30 %
Meer weer