FrieslandCampina+wil+consumententrends+sneller+oppikken
Achtergrond
© FrieslandCampina

FrieslandCampina wil consumententrends sneller oppikken

Royal FrieslandCampina (RFC) wil sneller inspelen op consumententrends. Het zuivelconcern zet stevig in op kinder-, ouderen- en sportvoeding. Het Innovation Centre Wageningen speelt een belangrijke rol bij het zoeken naar innovaties. Daar wordt onder meer de positieve invloed van moedermelk op de weerstand van het kind onderzocht.

In de grote hal in het innovatiecentrum van FrieslandCampina in Wageningen vallen de verpakkingen van zuiveldranken voor veertig-, vijftig- en zestigplussers op. Ze zijn speciaal ontwikkeld voor de Aziatische markt en gaan daar grif van de hand.

'Ik zie de Nederlandse veertigplusser nog niet zo snel openlijk dit soort speciale producten in het winkelkarretje leggen', lacht Margrethe Jonkman, directeur research & development bij FrieslandCampina.

Gênant

'We kopen wel seniorenbrokken voor de hond, maar voor onszelf vinden we het nu misschien nog een beetje gênant om leeftijdsgerelateerde voeding te kopen. Het staat veel stoerder wanneer je voedingsmiddelen die speciaal voor sporters zijn ontwikkeld, in je winkelwagen hebt liggen.'

Geen voedingsmiddel is zo rijk aan voedingsstoffen als melk'

Margrethe Jonkman, directeur research & development bij FrieslandCampina

Gênant of niet, de ontwikkeling van voeding voor jongere en oudere ouderen is bij het zuivelconcern in volle gang. Niet alleen voor de Aziatische markt, maar ook voor de Europese en dus ook Nederlandse markt. Binnen FrieslandCampina behoort ouderenvoeding tot de nieuwe business group specialised nutrition, net zoals voeding voor sporters en kinderen.

Speciale doelgroepen

In het innovatiecentrum in Wageningen, dat in 2013 werd geopend en waar Jonkman de scepter zwaait, wordt onderzoek gedaan naar nieuwe producten voor speciale doelgroepen. Neem kindervoeding. 'De ontwikkeling daarvan gaat nog altijd verder.'

Melkproducenten zijn er nog steeds niet achter hoe het zit met de positieve invloed van moedermelk op de weerstand van het kind. Maar ze komen wel steeds meer te weten.

Suikermoleculen

In het innovatiecentrum wordt nu onderzoek gedaan naar human milk oligosaccharides. Dat zijn ketens van suikermoleculen die wel in moedermelk, maar minder in koemelk zitten en effect lijken te hebben op het immuunsysteem van een baby.

'Dat doen we samen met hoogleraren van Wageningen University & Research en andere experts van over de hele wereld', aldus Jonkman.

Spiermassa

Ook op het gebied van ouderenvoeding zijn er soortgelijke trajecten. Zo is het innovatiecentrum betrokken bij een onderzoek naar de effecten van voeding en bewegen op de spieren van ouderen. Het blijkt dat veel ouderen niet goed eten. 'Meer eiwit in het dieet en een beetje krachttraining zorgen voor meer spiermassa, waardoor ouderen zich sterker en beter voelen.'

Op het gebied van sportvoeding, die andere tak waar het zuivelconcern groei in ziet, wordt samengewerkt met olympische sporters en de kennis en expertise op Sportcentrum Papendal.

Triatlonploeg

Verder is FrieslandCampina betrokken bij een triatlonploeg en sponsort het concern wielerploeg Lotto-Jumbo. Of dat niet risicovol is vanwege dopingperikelen? Daar is zeker naar gekeken volgens Jonkman. 'Gaat de ploeg over de schreef, dan is het over en uit.'

Met kinder-, ouderen-, en sportvoeding hoopt FrieslandCampina zoveel mogelijk waarde aan de melk toe te voegen om zo een maximale bijdrage te leveren aan de inkomsten en de continuïteit voor aangesloten melkveehouders. Dat gebeurt ook via de ontwikkeling van bijvoorbeeld ingrediënten en speciale producten voor de voedingsmiddelenindustrie, horeca en retail. Ook daarop wordt in Wageningen getest, geproefd en onderzocht.

Geweldig product

Jonkman noemt melk een geweldig product. Er is volgens haar geen ander voedingsmiddel dat zo rijk is aan voedingsstoffen. Ze voorziet dat zuivelproducten een grote en betaalbare bijdrage zullen leveren aan het voeden van de wereldbevolking. Kritiek op footprint van zuivel weerlegt ze.

'Ervan uitgaande dat je rekening houdt met alle relevante voedingsstoffen en ons huidige voedingspatroon, dan blijkt dat de vervanging van zuivel in de Nederlandse voeding nauwelijks tot geen voordelen oplevert voor een duurzaam dieet.'

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  50 %
 • Maandag
  5° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 2°
  70 %
Meer weer