'Emotionele, maar open discussie bij FrieslandCampina'

'Veel emotie, maar niet op een vervelende manier. Een open bijeenkomst'. Met deze woorden typeert melkveehouder Alex Datema de besloten bijeenkomst die het district Groningen van FrieslandCampina maandagavond in Zuidhorn organiseerde.

%27Emotionele%2C+maar+open+discussie+bij+FrieslandCampina%27
© Persbureau Noordoost

Ruim 250 leden van de coöperatie kwamen op de extra ledenvergadering af. Naast het districtbestuur was ook coöperatievoorzitter Frans Keurentjes aanwezig.

Aanleiding voor de bijeenkomst is de onvrede onder melkveehouders over het verplicht invullen van de Kringloopwijzer en de onrust en onduidelijkheid rond het fosfaatreductieplan en het fosfaatrechtenstelsel.

Kringloopwijzer

Zo weigert protestboer Henk Gommer uit Zevenhuizen uit principe de kringloopwijzer in te vullen. Hij weigert dat omdat hij het onzin vindt dat de coöperatie zich op die manier bemoeit met de gang van zaken op zijn bedrijf. FrieslandCampina haalt na een periode van melkweigering de melk van deze melkveehouder wel weer op maar betaalt hem niet uit. Het melkgeld gaat naar een goed doel. Een deel van zijn collega's wil nu zonodig geld inzamelen zodat Gommer het hoofd boven water kan houden.

Tijdens de bijeenkomst in Zuidhorn kwam de kwestie Gommer uiteraard aan de orde. 'Boeren begrijpen dat sommige collega's problemen hebben met het verplicht invullen van de Kringloopwijzer. Anderzijds was er ook begrip voor het feit dat je je als lid van een coöperatie gewoon aan de afspraken houdt die je met elkaar hebt gemaakt', zegt Datema.

Verwaarden

Verschil van menig was er ook over de vraag waar de coöperatie FrieslandCampina de komende jaren voor staat. 'Is de coöperatie er enkel voor het verwaarden van melk of is de coöperatie er ook om maatschappelijke ontwikkelingen te vertalen naar het boerenerf?', zo vat Datema de discussie samen.

De boeren in Zuidhorn kwamen er nog niet uit. Een deel moet aan die laatste gedachte wennen, een ander deel denkt dat FrieslandCampina met de nieuwe visie 'Melk met Meerwaarde' op de goede weg is.

Datema noemt de discussie van afgelopen maandag desondanks open en nuttig. 'Een goede opmaat naar de bijeenkomsten in september over de nieuwe visie van FrieslandCampina.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer