VVD Fryslân wil ruimere bejaging kraai, vos en konijn

VVD Fryslân wil dat het gebruik van lokgeluiden en lokvogels bij de bejaging van kraai, kauw, Canadese gans, vos, houtduif en konijn zo snel mogelijk weer wordt toegestaan. Ze vraagt Gedeputeerde Staten op aanpassing van de wet Natuurbescherming aan te dringen. Dat geeft ze aan in vragen aan Gedeputeerde Staten.

VVD+Frysl%C3%A2n+wil+ruimere+bejaging+kraai%2C+vos+en+konijn
© Nieuwe Oogst

Jagers mogen sinds 1 januari geen lokvogels plaatsen of lokgeluiden maken om de kraai, kauw, Candese gans, vos, houtduif en konijn binnen schot te krijgen.

Korenwolf

Volgens de jagersvereniging is het gebruik van deze lokmiddelen is essentieel om soorten op de landelijke vrijstellingslijst op een goede manier te bejagen, geeft de VVD aan. Hiermee voorkomen ze schade aan gewassen en verminderen ze de impact van predatie op weidevogels, korenwolf en andere bedreigde diersoorten.

Het ministerie van Economische Zaken wil de wet niet op korte termijn repareren. Later dit jaar volgt volgens de VVD wel een aanpassing van de Regeling Natuurbescherming. Volgens het ministerie is er dan een mogelijkheid om de wet aan te passen.

VVD vindt het zeer onwenselijk dat de schadebestrijding hierdoor bemoeilijkt wordt. Ze vraagt Gedeputeerde Staten er bij staatssecretaris Martijn van Dam op aan te dringen dat de wet zo snel mogelijk wordt aangepast.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer