Onduidelijkheid+over+besteding+varkensmiljoenen
Nieuws
© ZLTO

Onduidelijkheid over besteding varkensmiljoenen

De besteding van de 200 miljoen euro overheidsgeld voor de varkenshouderij is onduidelijk. De coalitiepartijen laten zich er nog niet over uit.

In het regeerakkoord staat dat het onverwacht grote bedrag bedoeld is voor 'een warme sanering van de varkenshouderij in belaste gebieden'. Niet duidelijk is of dat gebeurt door opkoop van varkensrechten of door een andere stimuleringsregeling. Onduidelijk is ook of de vrijkomende rechten, al dan niet afgeroomd, elders in het land ingezet mogen worden.

Oppositiepartijen verzetten zich tegen die laatste optie. De maatregel moet volgens hen leiden tot minder varkens. 'Het mag niet zo zijn dat de boeren in Nederland elders nieuwe varkensstallen beginnen', meent Rik Grashoff (GroenLinks).

Regeringsverklaring

De coalitiepartijen willen niet ingaan op de vraag hoe het geld precies ingezet moet worden. Jaco Geurts (CDA) geeft aan dat eerst het debat over de regeringsverklaring moet plaatsvinden.

In het regeerakkoord staat dat het er om gaat 'gezondheids- en leefomgevingsrisico's in gebieden met een zeer hoge veedichtheid' te verminderen. Dat is in lijn met het verkiezingsprogramma van D66. Daarin staat dat de negatieve effecten van de veehouderij teruggedrongen moeten worden.

Inkrimping veestapel

Dat kan onder meer 'door minder vlees te produceren', aldus het programma. Inkrimping van de veestapel wordt niet als doel op zich genoemd. De positie van D66 is dus niet bij voorbaat vastgelegd.

Intussen heeft de Producenten Organisatie Varkenshouderij laten weten dat de sanering gekoppeld moet worden aan versterking elders. Varkenshouders in andere delen van het land krijgen daardoor meer perspectief.

Essentieel

Uri Rosenthal, voorzitter van de Coalitie Vitalisering Varkenshouderij, onderstreept dat. 'Voor ons is het essentieel dat het bedrag wordt ingezet om bedrijven zonder toekomstperspectief in overbelaste gebieden te matchen aan bedrijven, die wel toekomst hebben. Die moeten de mogelijkheid krijgen om verder te verduurzamen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer