Rusland komend seizoen grootste exporteur tarwe

Analisten van het Amerikaanse landbouwministerie USDA gaan ervan uit dat Rusland dit seizoen wereldwijd de grootste exporteur wordt van tarwe.

Rusland+komend+seizoen+grootste+exporteur+tarwe
© Nieuwe Oogst

Op dit moment zijn de silo's met tarwe in Rusland nog aardig gevuld. De voorraad op 1 juli 2017 wordt geschat op 6,8 miljoen ton tarwe. Daar komt dit jaar een record tarweoogst bij van naar schatting 72 miljoen ton of nog meer.

USDA stelt dat Rusland ongeveer 30,5 miljoen ton tarwe beschikbaar heeft voor de export. Op de wereldmarkt kunnen de Russische exporteurs naast de grote voorraad bovendien profiteren van de relatief zwakke waarde van de roebel ten opzichte van de euro en dollar, aldus RVO in het weekbericht granen.

Export EU en VS

Voor de Europese Unie verwacht USDA ondanks de duurdere euro en de kleinere oogst dat de export zal uitkomen op zo'n 30 miljoen ton tarwe. De Europese Commissie is zelf wat behoudender met een prognose van 27,4 miljoen ton. Voor de Verenigde Staten rekent USDA op de tarwebalans van 2017-2018 met een exportvolume van 26,5 miljoen ton.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer