Criteria+Beter+Leven%2Dkeurmerk+varkens+aangescherpt
Nieuws
© Twan Wiermans

Criteria Beter Leven-keurmerk varkens aangescherpt

Varkenshouders die vlees produceren voor het Beter Leven Keurmerk krijgen met ingang van 1 januari 2018 te maken met aangescherpte criteria.

Zo moet afleidingsmateriaal eetbaar, kauwbaar, onderzoekbaar en manipuleerbaar zijn en moet het daarnaast permanent beschikbaar zijn. Op het onderdeel euthanasie van varkens komt er mogelijk een methode bij.

In de Anoxia-methode samen met de beslishulp ziet de Dierenbescherming perspectief als methode voor het euthanaseren van niet levensvatbare biggen. De methode wordt nu nader onderzocht en de verwachting is dat die binnen afzienbare termijn officieel wordt toegestaan.

Duidelijker en aangescherpt

Op veel onderdelen worden de Beter Leven criteria duidelijker omschreven en aangescherpt. Bij het onderdeel antibioticagebruik geldt nu dat een bedrijf binnen 2 jaar onder de streefwaarde van de Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit moet komen.

Lukt dat niet met hulp van het verbeterplan opgesteld door de eigen bedrijfsdierenarts, dan moet een onafhankelijke deskundige worden ingeschakeld. Het slijpen van de tanden van de biggen mag alleen nog worden toegepast als het niet anders kan en het binnen een jaar mogelijk is om er weer vanaf te stappen.

Ongediertebestrijding

Ook de wettelijke regels ten aanzien van ongediertebestrijding worden in de criteria opgenomen. Net als een minimum aantal vreet- en drinkplaatsen bij zeugen. En de criteria voor noodmaatregelen in geval stroom en ventilatie uitvallen zijn aangescherpt.

Verder moeten slachterijen de uitslagen van het berengeuronderzoek verplicht terugkoppelen naar de varkenshouderijbedrijven. Bedrijven die te hoog scoren kunnen dan samen met hun adviseurs kijken wat ze in voeding, huisvesting, klimaat en dergelijke kunnen verbeteren om het aandeel berengeur te verlagen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 14°
  20 %
 • Maandag
  18° / 15°
  60 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  20 %
Meer weer