Beter Leven-pionier Ad Kemps gehuldigd

De Dierenbescherming heeft de 'Lef in het Bedrijfsleven'-prijs vandaag uitgereikt aan Ad Kemps van Coppens diervoeding.

Beter+Leven%2Dpionier+Ad+Kemps+gehuldigd
© Geert Job Sevink

'Voor zijn volhardende inzet en lef bij de ontwikkeling van de Volwaard-kip als voorloper van het Beter Leven keurmerk en zijn betrokkenheid bij vele innovaties in de veehouderij', vermeldt de oorkonde die de prijs vergezelt.

Kemps kreeg de prijs in Klarenbeek tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het keurmerk voor een diervriendelijker productie. 'Zonder Ad was er nooit een Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming geweest', zei programmamanager Beter leven Keurmerk Marijke de Jong van de Dierenbescherming, die de prijs overhandigde.

Volwaard-kip
Kemps en De Jong werkten vanaf de eeuwwisseling samen aan een nieuw systeem om sterkere en langzamer groeiende vleeskuikens te gaan houden. Dat werd uiteindelijk de Volwaard-kip, die meer ruimte kreeg en een overdekte uitloop naar buiten. Het redelijk alternatief voor de plofkip, aldus de Dierenbescherming.

Nek uitgestoken

Volgens De Jong werd het idee in die tijd met veel scepsis ontvangen. Niet alleen door de sector, maar ook door de achterban van de Dierenbescherming. 'Ad Kemps heeft echt zijn nek uitgestoken en zich onder meer ingespannen om boeren over de streep te trekken.'

Bij wijze van proef werd in 2007 op kleine schaal gestart in een beperkt aantal supermarkten en introduceerde de Dierenbescherming haar Beter Leven keurmerk. Om de Volwaard-kip expliciet te steunen, maar ook om de consument duidelijk te maken dat een keuze voor diervriendelijker vlees mogelijk is.

Stijging 20 procent bij sterkip

Het initiatief met de Volwaard-kip gaf in 2007 een half miljoen dieren een beter leven. Inmiddels zijn dat bijna 27 miljoen vleeskuikens per jaar geworden. Ten opzichte van 2016 betekent dat een stijging van zo'n 20 procent, zo maakte de Dierenbescherming vandaag bekend.

Hiermee is bijna een vijfde van al het verse kippenvlees dat de supermarkten verkopen voorzien van het keurmerk van de Dierenbescherming. Het totaal aantal dieren dat in 2017 wordt geproduceerd onder de criteria van het Beter Keurmerk bedraagt ruim 31 miljoen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer