Meer+plantaardig+eiwit+op+bord+stelt+voedselvoorziening+veilig
Nieuws
© Kiemkracht

Meer plantaardig eiwit op bord stelt voedselvoorziening veilig

Onderzoek naar erwt, veldboon en lupine in het kader van het project Pulse geeft moet het aandeel plantaardige eiwitten in onze voeding vergroten.


Het vergroten van het aandeel plantaardige eiwitten in onze voeding is nodig voor de voedselvoorziening in de toekomst. Deze eiwitten kunnen onder meer gewonnen worden uit peulvruchten, liefst van lokale bodem.

Erwt, veldboon en lupine zijn kansrijk in het Noordwest-Europese en dus ook Nederlandse klimaat. Er is echter nog veel onderzoek nodig. Recent werd het project Pulse goedgekeurd.

Pulse is een samenwerking tussen HAS Hogeschool, contract research organisatie NIZO en zeven andere bedrijven: Limagrain, GEA, Cosucra, MFH Pulses, Ruitenberg Ingredients en Sofine Foods.

Gehele keten

De consortiumpartners bestrijken de gehele keten van zaadveredeling tot consumentenproducten. 'Het is belangrijk dat het onderzoek zich richt op de hele keten', stelt Fred van de Velde, projectleider van Pulse. 'Alleen op die manier kunnen we onze ambitieuze doelstellingen bereiken.'
Zo willen de partners onder meer rassen van erwten en veldbonen selecteren en ontwikkelen die een verhoogd eiwitgehalte of verbeterde eiwitsamenstelling hebben.

'Onze ambitie is om deze eiwitten breed toegepast te krijgen in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen', zegt Van de Velde. 'Denk aan bijvoorbeeld het vervangen van kippenei-, melk-, of vleeseiwit.'

Productieproces

Daarom wordt in het project ook de functionaliteit van deze eiwitten onderzocht en de invloed van het productieproces hierop. Een bijkomend voordeel is dat de gewassen daardoor voor boeren aantrekkelijker worden om te verbouwen.

Henny van Gurp, senior Projectleider Plant bij ZLTO: 'Samen met onze achterban zijn wij continu op zoek naar mogelijkheden om de waarde van gewassen te verhogen. Door eiwitgewassen toepasbaar te maken in humane voeding, wordt waarde voor de akkerbouwers gecreëerd.'

Onderwijs

Binnen HAS Hogeschool wordt het onderwijs nauw betrokken bij het project. Vanaf het nieuwe studiejaar in september gaat het project van start met zowel enkele afstudeeropdrachten bij verschillende consortiumpartners als onderwijsprojecten in eerdere leerjaren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  13° / 1°
  40 %
 • Zaterdag
  14° / 1°
  80 %
Meer weer