LTO+wil+grasland+scheuren+na+noodweer
Nieuws
© Nieuwe Oogst

LTO wil grasland scheuren na noodweer

ZLTO en LLTB pleiten voor het toestaan van graslandvernieuwing bij de door extreme regenval en wateroverlast getroffen ondernemers. Zo kunnen de ondernemers hun ruwvoerproductie zo snel mogelijk weer herstellen.


Akkerbouwgewassen lijden vrijwel direct aan een teveel aan water, grasland ondervindt hier schade door. Normaal gesproken is het scheuren en opnieuw inzaaien van grasland verboden op zandgronden na 31 mei.

Natte voeten

Het betreft voor grasland enerzijds fysieke schade door stroming van water (erosie) en anderzijds een degeneratie van de graszode door zuurstofgebrek in de wortelzone. In het algemeen kan Engels raaigras slecht tegen 'natte voeten' of vertrapping.

Ruwbeemd is dan een van de eerste grassensoorten die Engels raai verdringt. Wanneer schade leidt tot een open zode kan kweek explosief toenemen. Gezien de lagere voederwaarde en de slechte opname van dit gras bij beweiding leidt dit tot een snelle afschrijving van de graszode.

Productiviteit

In dergelijke situaties kan de productiviteit alleen weer op peil gebracht worden door grasland volledig te vernieuwen (scheuren).

ZLTO en LLTB vragen al langer om het mogelijk om grasland te herstellen door te scheuren. Afgelopen week is aan het ministerie van EZ een notitie met wetenschappelijke onderbouwing van Wageningen UR over het scheuren van grasland overhandigd.

Tevens heeft er een werkbezoek plaats gevonden om beleidsmedewerkers van het ministerie van EZ de blijvende schade en noodzaak van scheuren uit te leggen.

Spoed

Daarmee is de problematiek en de noodzaak van het scheuren van grasland volledig inzichtelijk voor het ministerie van EZ. Bij het ministerie moeten nog een aantal stappen worden doorlopen in het besluitvormingsproces. ZLTO en LLTB hebben aangedrongen op spoed.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  13° / 3°
  20 %
 • Maandag
  15° / 3°
  20 %
Meer weer