Groeistop+geitenhouderij+Brabant+verrast+Maij
Interview
© Twan Wiermans

Groeistop geitenhouderij Brabant verrast Maij

Noord-Brabant en Gelderland voerden deze zomer een groeistop in voor de geitenhouderij. Bedrijven kunnen hier niet meer uitbreiden. Provincie Overijssel kiest voor een andere weg. Gedeputeerde Hester Maij vertelt waarom.

Voor de geitenhouderij was het een bewogen zomer. Uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat is uitgevoerd in het Q-koortsgebied in Noord-Brabant, kwamen verontrustende feiten. In het onderzoeksgebied bleek dat in de omgeving van geitenhouderijen een grotere kans bestaat op het krijgen van een longontsteking.

We hebben mooie gezinsbedrijven met veel minder grote dieraantallen

Hester Maij, gedeputeerde Overijssel

Volgens de Overijsselse gedeputeerde Hester Maij (CDA) van Landbouw, Natuur en Cultuur is de situatie van Noord-Brabant echter niet een-op-een te kopiëren. Ze voert daarom geen geitenstop in, zoals haar collega's in Noord-Brabant en Gelderland wel hebben gedaan. Daarin wordt ze gesteund door Provinciale Staten van Overijssel die in meerheid zo'n stop afwijzen.

Waarom kiest u niet voor een groeistop?

'Het onderzoek is uitgevoerd in Noord-Brabant, in het gebied waar de Q-koortsproblematiek heeft plaatsgevonden. Maar waardoor het wordt veroorzaakt, is onbekend. We weten niet waar het vandaan komt. Wij kunnen dus niet beoordelen of maatregelen die we nemen ook het gewenste effect hebben. Inmiddels hebben Provinciale Staten van Utrecht en Limburg dezelfde beslissing genomen.'

En de volksgezondheid dan?

'Die staat bij ons ook op nummer één. Daar is geen discussie over. Dat geldt trouwens voor alle provincies. Maar het is niet bekend of een groeistop bijdraagt aan een oplossing van het probleem. Dan vind ik een groeistop een te forse maatregel.. We moeten weten of een maatregel wel echt effect heeft. Uiteindelijk gaat de minister van Volksgezondheid hierover. Die heeft op basis van het RIVM-rapport niet besloten dat er een groeistop moet komen voor de geitenhouderij.'

Was u overvallen door het besluit van Noord-Brabant en Gelderland?

'Ik was op de hoogte van de plannen van Gelderland, maar het besluit in Noord-Brabant was een verrassing. Ik heb mijn collega in Noord-Brabant dan ook gezegd dat je andere provincies daar niet mee mag overvallen, zeker als er mogelijk sprake is van een 'waterbedeffect'. Dan kun je ook niet anticiperen op het besluit. We hebben afgesproken elkaar voortaan op de hoogte te stellen van dit soort besluiten.'

Vreest u dan geen waterbedeffect?

'Nee, de situatie is in Overijssel echt heel anders dan in Noord-Brabant. Wij hebben ten eerste veel minder geiten, 65.000 ten opzichte van 165.000 in Noord-Brabant. Daarnaast zijn de bedrijven veel meer verspreid over de provincie. In de afgelopen drie jaar zijn er ook geen bedrijven bij gekomen. In Noord-Brabant en ook wel in Gelderland zijn de bedrijven veel meer geclusterd. Bovendien hebben wij net een nieuwe omgevingsvisie waarin staat dat bedrijven die zich willen vestigen of uitbreiden een 'plus' moeten hebben. Dat houdt in dat ze werken aan duurzaamheid. Gezondheid is daar ook een aspect van. Dus we kunnen daarop sturen.'

Wat zegt u tegen mensen die zich zorgen maken over een geitenhouderij in hun omgeving?

'De maatschappij is kritisch en rondom de Q-koorts is er veel misgegaan. Zorgen hierover moeten we serieus nemen. Overigens heb ik tot nu toe geen signalen gekregen van verontruste inwoners van Overijssel. We hebben mooie gezinsbedrijven met veel minder grote dieraantallen. Maar we staan allemaal wel te springen om het vervolgonderzoek, zodat we weten waardoor het veroorzaakt wordt en wat per regio het beeld is.'

Duurt dat te lang?

'Daar maak ik mij serieus zorgen over. We dringen er in Den Haag op aan om echt vaart te maken met het onderzoek. Dat doen wij samen met de andere provincies.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer