Chitwoodi-aaltjes bestrijden met water

Het onder water zetten van percelen om bodemziekten en plagen te lijf te gaan, werkt ook bij de bestrijding van Meloidogyne chitwoodi-aaltjes.

Chitwoodi%2Daaltjes+bestrijden+met+water
© nieuwe oogst

Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR in samenwerking met een akkerbouwer uit de Wieringermeer en in opdracht van Brancheorganisatie Akkerbouw.

Nader onderzoek moet duidelijk maken of inundatie ook internationaal erkend kan worden als maatregel om de aaltjes te bestrijden.

Wieringermeer

In 2015 zette de akkerbouwer in de Wieringermeer een eigen perceel, dat besmet was met Meloidogyne chitwoodi, onder water.

Omdat er nog weinig bekend is naar de effectiviteit van deze maatregel voor de bestrijding van deze schadelijke aaltjes, heeft Wageningen UR het perceel onderzocht.

Tomatenplanten

Bij het onderzoek werden ná de inundatie op grondmonsters vanuit het perceel tomatenplanten opgekweekt. Tomaat is namelijk een waardplant waar Meloidogyne chitwoodi zich heel sterk op kunnen vermeerderen.

Deze maand zijn de resultaten van de grondbemonstering beschikbaar gekomen: in de toets met tomatenplanten was er in de bodem geen enkel chitwoodi-aaltje terug te vinden.

Zuurstofloosheid

Het is de eerste keer dat na inundatie via onderzoek 100 procent sterfte van chitwoodi-aaltjes is vastgesteld. De zuurstofloosheid is de aaltjes fataal geworden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer