Dahlia+belangrijkste+exportproduct+voor+Zundert
Nieuws
© Willem Paterik

Dahlia belangrijkste exportproduct voor Zundert

Zundert is de grootste leverancier van corsodahlia's in Europa. In totaal worden er dit jaar 20 miljoen bloemen geplukt.

Het is een drukte van jewelste in Zundert. De dahliapluk is in volle gang. Niet alleen voor het eigen bloemencorso dat op zondag 3 september plaatsvindt; corso-organisaties in heel Europa kopen hun dahlia's in het Brabantse dorp. Bijna alle inwoners helpen mee.

Boomkweker Henk de Bie is al decennia de 'Bloemenman' van buurtschap Laer-Akkermolen. Hij is verantwoordelijk voor de teelt en de pluk op 1,5 hectare van zijn grond. In totaal ligt er 30 hectare bloemenveld in Zundert, wat neerkomt op 20.000 knollen per hectare. 'In de zomermaanden is het hier één grote bloemenzee en kleurenpracht.'

Paplepel

Wie in Zundert wordt geboren, groeit op met het bloemencorso. Mee helpen start al vroeg. Kinderen beginnen met makkelijke klusjes, zoals het plakken van de wagen en het 'tikken' van de bloemen op de wagen. Later krijgt ieder zijn eigen rol: plukker, lasser, plakker, cateraar. 'Er zijn momenten dat wel 150 man tegelijk aan een wagen werkt,' zegt boomkweker Henk de Bie, die verantwoordelijk is voor de teelt en pluk.

Tussen juli en oktober wordt er wekelijks geplukt om de kwaliteit van de bloemen op peil te houden. Alleen al afgelopen week vulden de 20 buurtschappen samen 14.000 kisten, met in elke kist 400 bloemen. De meeste dahlia's gaan naar andere plaatsen in ons land waar corso's worden gehouden of ze worden geëxporteerd.

Topjaar

De opbrengsten zijn voor het buurtschap. Met het geld wordt de eigen wagen gebouwd. Pas de laatste week voor het corso plukken de buurtschappen voor zichzelf. 'Dan moet het veld er op en top uitzien,' vertelt De Bie. 'De kleuren die we zelf niet telen, ruilen we met andere buurtschappen of kopen we in.'

Na een jaar met veel regen en minder opbrengsten, spreekt De Bie van een topjaar. Er is zelfs een overschot. 'Dat komt door het droge voorjaar. Ideale omstandigheden voor de dahlia die oorspronkelijk uit Mexico komt. Het corso in Zundert is de grootste van Europa. Het gaat er serieus aan toe. Elk jaar barst een strijd los om de mooiste wagen. ZLTO is een van de sponsoren. Afdeling Zundert-Rijsbergen reikt ook dit jaar de vierde prijs uit.

Corso

Zondag 3 september is het zover, dan rijden de wagens door de straten van het Brabantse dorp. De dag erna zijn ze te bewonderen op het tentoonstellingsterrein.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer