Burger+geeft+boer+een+mooi+rapportcijfer
Nieuws
© Koos v.d. Spek

Burger geeft boer een mooi rapportcijfer

De Nederlandse burger geeft de land- en tuinbouw een gemiddeld rapportcijfer van 7,7. Het positieve beeld van de hardwerkende boer leeft niet alleen bij plattelandsbewoners, maar ook bij stedelingen.

De waardering voor de agrarische sector blijkt uit een onderzoek onder duizend burgers in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Het departement is geïnteresseerd in het beeld dat de Nederlandse bevolking heeft van de landbouw.

De uitkomsten geven onder meer aan dat slechts 4 procent van de ondervraagden een oordeel geeft dat enigszins negatief of zeer negatief is. Veel burgers hechten waarde aan de aanwezigheid van boeren en tuinders, driekwart vindt het noodzakelijk dat Nederland ook in de toekomst nog over agrarische bedrijven beschikt.

Meer waardering dan in 2015

Het ministerie deed al eerder dergelijke metingen. Vergeleken met twee jaar geleden vinden meer burgers dat de agrarische sector een belangrijke bijdrage levert aan de Nederlandse samenleving, namelijk 66 procent in 2017 tegen 61 procent in 2015.

Ook draagt een groter aandeel de boeren een warm hart toe: 63 procent nu tegen 55 procent in 2015. Ongeveer de helft van de ondervraagden geeft aan geraakt te worden door slecht nieuws over de agrarische sector.

Kritiek op milieu en dierenwelzijn

Argumenten voor de goede waardering zijn met name de erkenning dat de agrarische sector het goed doet in Nederland en het respect voor hardwerkende boeren. Kritiekpunten betreffen te weinig aandacht voor milieu en dierenwelzijn.

Demissionair staatssecretaris Martijn van Dam heeft de resultaten van het onderzoek op de website van het ministerie van Economische Zaken geplaatst.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer