Het+%27reputatievet%27+van+de+glastuinbouw+is+nog+onvoldoende
Nieuws
© Koen van Wijk

Het 'reputatievet' van de glastuinbouw is nog onvoldoende

'Reputatievet', 'Be good and prove it', het wensbeeld van de sector en de knuffelbaarheid van de koe waren termen die het Glastuinbouw event in Dordrecht woensdagmiddag domineerden.

Het ledenevenement van LTO Glaskracht Nederland stond dit keer geheel in teken van reputatiemanagement, met presentaties van reputatiedeskundige Frank Peters en voorzitter Piet Boer van Royal Friesland Campina en een debat tussen zaal en panel.

'Tijdens een crisis proberen je reputatie te redden is kansloos. Op dat moment overheerst emotie en is de ratio dood. Je moet in vredestijd bouwen aan je reputatie. Als de sector meer reputatievet op de botten heeft, kan ze een stootje hebben.'

Last

Dat betoogde reputatiedeskundige Frank Peters van Virtus Communications. Volgens Peters bepalen excessen de reputatie en verstoren die altijd het door de sector gewenste imago.

De glastuinbouw heeft daar last van, stelde voorzitter Nico van Ruiten tijdens zijn inleiding. 'Telkens als er middelen in het oppervlaktewater gevonden worden krijg ik dat voor mijn kiezen als ik in Den Haag onderhandel over het middelenpakket.'

Kansloos

Verdedigen tegen aanvallen over illegale middelen of uitbuiting is kansloos, beseft LTO Glaskracht. 'De glastuinbouw heeft nog te weinig reputatievet. Successen worden te weinig gedeeld', aldus Peters.

De melkveehouderij staat er wat betreft imago beter voor. Friesland Campina staat derde op de lijst Nederlandse bedrijven met beste reputatie. 'De knuffelbaarheid van de koe is ons reputatievet', hield spreker Piet Boer van Friesland Campina de tuinders voor. 'Daarom hameren we weidegang, dat is goed voor ons imago.'

Verantwoorde Glastuinbouw

In 2017 zal LTO Glaskracht Nederland het project Verantwoorde Glastuinbouw lanceren, geïnspireerd door het platform Duurzame Zuivelketen, dat sinds 2011 bestaat. Zo wil de sector werken aan imago-opbouw.

Weer

 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
 • Zondag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer