Middelverbod bij vergroening niet zomaar van tafel

Telers die vanggewassen en eiwitgewassen willen laten meetellen voor de vergroening mogen geen gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. Het verbod geldt alleen voor de 5 procent ecologische aandachtsgebieden.

Middelverbod+bij+vergroening+niet+zomaar+van+tafel
© Han Reindsen

Gaat het om Europese regelgeving?

Ja. De Europese Commissie heeft in juni het besluit benomen. Eurocommissaris Phil Hogan heeft persoonlijk lopen lobbyen waardoor een krappe meerderheid tegenstemde: 363-376. Uitzonderlijk. Het geeft aan hoe politiek dit dossier is geworden. Een slechte zaak, vindt LTO-vakgroep Akkerbouw. De eiwitgewassen in Europa zijn hiermee op een achterstand gezet.

Wat zijn de gevolgen voor boeren?

In de praktijk mogen telers gewassen als luzerne, veldbonen en soja niet langer bespuiten. Het verbod geldt officieel voor teeltjaar 2018. LTO-vakgroep Akkerbouw is bang dat de sector er tot en met de discussie over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) na 2020 aan vastzit. Dit omdat er een herziening van de richtlijn nodig is.

Wie komen er in de problemen?

Het niet mogen gebruiken van gewasbeschermingsmiddelen zorgt vooral in het Oldambt voor behoorlijk wat hoofdbrekens. Vanuit dit gebied komen vragen bij LTO binnen. In het Oldambt is interesse in de teelt van eiwitgewassen, zoals luzerne en veldbonen. In een gewas luzerne krijgen telers de kans om wat te doen tegen resistente duist. Ook telers die afrikaantjes zaaien als biologische aaltjesbestrijding hebben met deze regels te maken.

Wat vindt LTO van de situatie?

LTO heeft het maximale gedaan om staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken en Europa op andere gedachten te brengen, maar helaas zonder resultaat. Het onderwerp komt in de toekomst terug op de EU-agenda, omdat het politiek gezien controversieel is.

Volgens LTO moet er bij het GLB meer worden nagedacht over de lange termijn. Bijvoorbeeld klimaat en de import van eiwit uit Brazilië. Daarnaast pleit LTO bij het GLB naar doel- in plaats van middelvoorschriften.

Hoe zit het met de regels buiten het ecologisch aandachtsgebied?

Het niet spuiten van gewasbeschermingsmiddelen geldt voor het 5 procent ecologisch aandachtsgebied. Hectares met groenbemester of eiwitgewassen die buiten de grens van 5 procent vallen, mogen dus wel met bijvoorbeeld een herbicide of insecticide worden bespoten.

LTO heeft geprobeerd om een vrijstelling te krijgen voor afrikaantjes, raketblad, zwaardherik en Japanse haver. Met een klein beetje onkruidbestrijdingsmiddel is een veelvoud aan grondontsmetting en inzet van granulaten in een volggewas te voorkomen. Een vrijstelling is echter niet gelukt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer