Bloemenzaad+voor+meer+biodiversiteit
Nieuws
© Eigen foto

Bloemenzaad voor meer biodiversiteit

Langs de A58, ter hoogte van afslag 18, is het één gele bloemenzee. Bijen en andere insecten kunnen er hun geluk niet op. En dat is precies de bedoeling van imker Henk Boot uit Etten-Leur.

Boot - naast imker ook aardbeienteler, ZLTO-lid en voorzitter van het lokale bijengilde - toog afgelopen najaar met een zak geel mosterdzaad naar zijn buurman, suikermaisteler Jan Otjens. Niet eerder had Otjens bloemenzaad ingezaaid als vanggewas. Hij had er ook nog nooit bij stilgestaan dat hij daarmee de bijenstand vooruithelpt. Dus waarom niet, dacht de teler. 'Als we elkaar daarmee helpen, is het voor mij een kleine moeite.'

Voorjaarsprikkel

De enige voorwaarde voor Otjens is dat het bloemenzaad geen belemmering mag zijn voor zijn bedrijfsvoering. 'Ik moet het vanggewas tijdig en goed kunnen onderploegen. En het mag niet meer gaan bloeien tijdens de groei van de suikermais.'

Als dit allemaal voorspoedig verloopt en Boot stelt het zaad ter beschikking, wil Otjens wel vaker bloemenzaad inzaaien als vanggewas. Boot is daar blij mee. 'Geel mosterdzaad wordt al wel gebruikt in de akkerbouw, maar nog niet in de maisteelt. Op grote schaal bloeiend vanggewas inzaaien is een mooie voorjaarsprikkel voor insecten.' Boot hoopt dat andere boeren het initiatief oppakken.

Groot bereik

Het experiment met het gele mosterdzaad staat niet op zichzelf. Minstens tien jaar zet Henk Boot zich in voor meer biodiversiteit in de land- en tuinbouw in West-Brabant. Dat doet hij op kleine schaal, maar met groot bereik. Hij werkt samen met provincie, gemeenten en binnenkort mogelijk ook met Staatsbosbeheer.

'Het gaat niet zo goed met de bijen', zegt hij. 'Een van de redenen is dat er te weinig voedsel is. Door het inzaaien van bloemenzaad hebben bijen en andere insecten in het voorjaar genoeg voedsel om een nest te bouwen.'

Waardering

Bovendien zien bloeiende akkers er ook nog eens prachtig uit, waardoor de waardering voor de agrarische sector toeneemt. 'Dat is nodig, want boeren en tuinders hebben het zwaar te verduren', zegt Boot. 'Boeren en imkers hebben elkaar nodig.'

Dit voorjaar is het project 'Bloemen op het erf' van start gegaan bij ANV Baronie-Markiezaat, waarvan Boot bestuurslid is. Daarnaast is hij in gesprek met Staatsbosbeheer over de Kelsdonk. 'Dit natuurgebied bestaat voornamelijk uit bos en hout. We bekijken de mogelijkheid voor meer bloeiende gewassen, zodat bijen het hele jaar door stuifmeel hebben.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer