Burgers+plus+boer+is+nieuw+bedrijf
Achtergrond
© Michiel Elands

Burgers plus boer is nieuw bedrijf

Terwijl supermarktklanten amper willen betalen voor vlees, melk en groenten, staan andere burgers juist op om duizenden euro's te investeren in boerenbedrijven.

Van een rijtjeswoning in Soesterberg naar een pachtboerderij in Maartensdijk bij Utrecht. Van een baan in de informatietechnologie naar vleesveehouder. Van een burgerbestaan naar een boerentoekomst. Het is in een notendop het verhaal van Jacob Beeker.

Dit voorjaar heeft Beeker stallen, grond en een boerderij verworven via een bijzondere financiële constructie. Een particulier investeerde 'een groot bedrag', de Rabobank en het Nationaal Groenfonds financieren en zestig 'farmfunders' verstrekten kleine leningen.

Superklant

Farmfunders? 'Dit zijn mensen die bedragen van 1.000 tot 11.000 euro hebben geleend, met een looptijd van vijf tot twintig jaar. Ze krijgen rente in geld, rente in vlees of kunnen doneren aan de voedselbank. De meeste investeerders waren al klant in onze winkel en nu zijn ze superklant', legt Beeker uit.

We hebben roadshows gehouden, allerlei juridische vragen moeten beantwoorden, wekenlang in de stress gezeten

Jacob Beeker, vleesveehouder in Maartensdijk

In Brummen zijn Henk Wansink en Marrie Nijsingh aan hun 33ste oogstseizoen bezig. Zij kochten in 2012 een pachtboerderij met 1,3 hectare huiskavel en pachtten daarnaast 4 hectare biologische landbouwgrond. De ruim 3,5 ton financiering hebben ze met 'warme leningen' gerealiseerd.

Noodkreet

'Toen we er met de bank niet op tijd uitkwamen, hebben we een noodkreet geslaakt. Na een spannende periode bleek dat vrienden en klanten in totaal 10.000 euro meer hadden bijeengebracht dan wij nodig hadden', herinnert Wansink zich.

De financiering noemt de ondernemer 'incrowdfunding', omdat de groep mensen die investeert, allemaal bekenden zijn van het bedrijf. 'We hebben als het ware het krediet dat we bij alle klanten in ruim 28 jaar hebben opgebouwd, kunnen verzilveren voor onze aankoop.'

Obligatieleningen

In Brummen gaat het om obligatieleningen van 1.000 tot tienduizenden euro's. De financiers krijgen gemiddeld 1,25 procent rente en zijn verenigd in een stichting. Voor extra investeringen, zoals een nieuwe foliekas dit voorjaar, wisten Wansink en Nijsingh opnieuw ruim 40.000 euro bijeen te sprokkelen.

Samen met zijn vrouw Linda trekt Beeker zich al jaren het lot van het Jersey-stierkalf aan. Door de geringe opbrengst van het vlees verdwijnen de meeste Jersey-stierkalfjes direct in de destructor. Het echtpaar fokt inmiddels de kalveren van vier melkveehouderijen biologisch op en zet het vlees af bij particulieren, biowinkels en restaurants.

Goodwill

'De financiering is ons alleen gelukt omdat zowel de bank als alle andere financiers mee wilden doen. Wij hebben behoorlijk wat aan goodwill betaald voor onze huidige boerderij. Daarnaast hebben we machines nodig, hebben we een winkel en zijn de stallen verbouwd.'

Hun boerenverhaal hebben de ondernemers in een minidocumentaire verwerkt om burgers over de streep te trekken om geld te lenen. 'We trekken superbewuste consumenten aan die willen weten waar hun voedsel vandaan komt en bereid zijn hogere prijzen te betalen.'

Vertrouwen

Vertrouwen is bij deze alternatieve financiering het toverwoord, ervaren Beeker en Wansink. 'Een deel van de klanten ondersteunt de biologische teelt, maar het gros van de mensen wil gewoon smaakvolle producten', weet Wansink. 'Je moet niet onderschatten dat veel mensen hun spaargeld 'groen' willen beleggen. Dan kom je al snel bij de biologische landbouw uit.'

Wansink is voorstander van gezamenlijk grondbeheer, waarbij de economische waardestijging ondergeschikt is aan de kwaliteit van de bodem. 'We willen een kleinkindbestendige landbouw, eigenlijk zoals dat al eeuwen gebruikelijk is. Persoonlijk ben ik erg bezorgd over de grootschalige landbouw waarbij de vruchtbaarheid van de grond achteruit holt.'

Realitycheck

Beeker adviseert boeren die dezelfde route willen bewandelen een 'realitycheck' te doen. Zomaar met de pet rondgaan is er niet bij. 'We hebben roadshows gehouden, allerlei juridische vragen moeten beantwoorden, wekenlang in de stress gezeten. Het was een erg zware tijd. De andere kant van het verhaal is dat we nu doen wat we het allerleukst vinden: boeren.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer