In+het+rood
Column
© Han Reindsen

In het rood

Er was ineens paniek. Voor het eerst sinds de overname had mijn man zich verdiept in de financiële situatie van onze boerderij en nou ja, laat ik zeggen: die had een behoorlijk rode kleur.

Deels was dit bij ons bekend, maar door alle overnamekosten zag de stapel onbetaalde rekeningen er nu wel heel dreigend uit: facturen met vier cijfers vóór de komma van taxateurs, adviseurs, de boekhouder en de notaris - terwijl we daar niet eens een koekje bij de koffie kregen. Zucht.

'Ik weet dat dit bij het opstarten van een bedrijf hoort', mompelde mijn man. 'Niet alleen vanwege de gemaakte kosten, maar ook door het proces voorafgaand aan de overdracht: het legt je bedrijf een tijdje stil. Alle energie is het afgelopen jaar gestoken in de onderhandelingen, het opstellen van een bedrijfsplan en de gesprekken met de bank.

Voor de deelnemers en dieren hebben we de continuïteit weten te bewaken, maar in mijn hoofd was geen ruimte voor investeringen of extra arbeidsuren op het erf. Vanaf nu gaan we weer bouwen, ertegenaan. Al sta ik wel met 1-0 achter.'

'Kunnen we geen crowdfunding starten?' opperde ik enthousiast.

'Crowdfunding moet je vanuit je kracht doen, anders heet het bedelen. Ik ga dit zelf oplossen.'

Straffe taal, al zag ik de stress in zijn ogen. Zelfs zo erg, dat ik hem 's nachts op zijn telefoon berekeningen zag maken. 'Moet dat nu?' vroeg ik slaperig. Ja, dat moest. Hij lag toch wakker. Ik nu ook.

Nooit eerder had ik geldzorgen. Van huis uit ben ik niet gewend elk dubbeltje om te hoeven draaien, misschien had ik het zelfs luxe. Daar is mijn koopgedrag ook nog steeds naar. Aan meubels, tassen en kleding kan ik mijn geld goed kwijt. En zeker nu we weten dat ik een klein meisje bij me draag, hang ik iets te vaak in roze webshops rond. Jurkjes, rokjes, maillotjes: zó lief. Die kan ik toch niet laten liggen?

Maar nu kreeg het roze een rode tint. Mijn man lachte. 'Die kleine komt straks niets tekort. Alleen moet haar moeder nog even leren strijden; niet alles gaat vanzelf. Hier word je creatief en sterk van. Denk aan de prognoses: die zijn goed. Nooit eerder hadden we zoveel deelnemers, de venkeloogst richting groothandel gaat soepel en de winkelomzet groeit. Luister, ik heb iets bedacht om uit het dal te komen...'

In het donker fluisterde hij zijn plan. Ik knikte instemmend.

Mijn zorgboer is weer even uit de zorgen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer