Burgers+vaker+de+%27boerenleenbank%27
Nieuws
© Ruud Ploeg

Burgers vaker de 'boerenleenbank'

Consumenten zijn steeds vaker als financier betrokken bij de overname of uitbreiding van boerenbedrijven. Dit burgerkrediet of crowdfunding kan volgens ervaringdeskundigen een oplossing zijn voor het gebrek aan bedrijfsopvolging.

Bart Pijnenburg en zijn vrouw Daniella de Winter namen in 2013 met hulp van particuliere investeerders Tuinderij de Es in Haren over. Zo'n 78 mensen kochten 178 'grondporties' van 1.000 euro en verworven daarmee een stukje grond van de biologische tuinderij.

'Ik was toen 49 jaar en het was anders niet mogelijk geweest om dit bedrijf over te nemen. Daarmee was ook voor de vorige eigenaar de opvolging geregeld', vertelt Pijnenburg.

Hoge grondprijzen

Bedrijfsovername in de landbouw wordt gehinderd door hoge grondprijzen. Vaak zijn de financieringskosten die ermee gepaard gaan hoger dan er met landbouw op verdiend kan worden. Dit is een van de belangrijkste oorzaken die het voor boeren en boerinnen in spe moeilijk maakt om een landbouwbedrijf te starten.

Tegenover de hoge kosten staat echter ook het grote voordeel van de waardevastheid van landbouwgrond. En omdat het risico voor investeerders laag is, hoeft het rendement dat ze er op maken niet hoog te zijn. Dit is de reden dat deze vorm van bedrijfsfinanciering zo'n vlucht neemt, zegt Pijnenburg.
'Er zijn vaak ook ideële motieven in het spel. Het betreft meestal biologische landbouwbedrijven of bedrijven met een maatschappelijke meerwaarde. Zo steunen de investeerders de landbouw die zij willen.'

Geen bezit

Bij Pijnenburg speelt mee dat hij, zoals hij zelf zegt, anders tegenover bezit staat dan gebruikelijk in de landbouw. 'Traditioneel gezien hebben boeren hun grond het liefst in eigendom. Voor mij hoeft dat niet zo nodig. Want daarin zit in wezen dood geld. Mijn vrouw en ik moeten ons inkomen verdienen met de teelt en daarvoor hoeven wij geen eigenaar te zijn van de grond.'

Burgers kunnen hun rendement bij Tuinderij De Es op verschillende manieren innen. Als ze kiezen voor geld dan krijgen ze het laagste rendement van zo'n 1,5 procent. Wie kiest voor korting in de winkel haalt 3 procent, wie deelneemt aan het jaarlijkse portiehoudersdiners verdient omgerekend zo'n 4 á 5 procent op zijn of haar investering. 'Die vergoedingen zijn hoger dan op een spaarrekening en het versterkt op deze manier de band tussen boer en burger', zegt Pijnenburg.

Groei

Op steeds meer plekken in Nederland helpen betrokken burgers boeren bij de financiering van hun bedrijf. Pijnenburg wordt steeds vaker gebeld met de vraag of hij zijn ervaringen wil delen. 'Dan vragen ze hoe het zit met de zeggenschap. Die hebben onze portiehouders niet. Er is wel een stichtingsbestuur, waarin ik zelf ook zit, die als toezichthouder fungeert.'

De groei van financiering via crowdfunding is ook de Rabobank niet ontgaan. Na een geslaagde test rolde de bank in mei het platform Rabo&Co uit. Met dit online platform koppelt de Rabobank ondernemers die geld willen lenen aan vermogende klanten van de bank die willen investeren.

Het platform is ook actief in de landbouw, zegt woordvoerder Nanne van Nunen van Rabobank. 'Onze vermogende klanten hebben vaak een sterke band met deze vorm van beleggen. Vaak hebben ze zelf ook hun vermogen vergaard met ondernemen en risico nemen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer