Een+op+de+vijf+miljonairs+is+boer
Nieuws
© Pixabay

Een op de vijf miljonairs is boer

Een op de vijf werkende miljonairs is boer. Dat blijkt uit een berekening van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Reden hiervoor is dat de landbouw als bedrijfstak relatief veel zelfstandig ondernemers kent, die een groot deel van hun vermogen in hun onderneming hebben zitten, waaronder grond.

De werkzame miljonairs in de landbouw, bosbouw en visserij zijn voor ongeveer de helft actief in melkveebedrijven en voor een kwart in de teelt van granen of groenten.

Zelfstandig

Op 1 januari 2015 telde Nederland 106.000 huishoudens met een vermogen van 1 miljoen euro of meer. Van de werkzame hoofdkostwinners uit deze huishoudens is 80 procent werkzaam als zelfstandige. De meeste miljonairs werken in de landbouw, handel, financiële en zakelijke dienstverlening.

De waarde van de eigen woning en de eventuele hypotheekschuld zijn niet meegenomen in het vermogen. Ongeveer tweederde van de hoofdkostwinners van miljonairshuishoudens had in 2015 werk als voornaamste inkomensbron. De anderen waren voor het overgrote deel met pensioen.

Vermogen

Door het grote aandeel zelfstandigen onder miljonairs, bestaat bijna de helft van het totale bezit van miljonairs uit aanmerkelijk belang en ondernemingsvermogen. Daarnaast bestaat 13 procent van hun bezit uit bank- en spaartegoeden.

Bij niet-miljonairs ligt de verhouding juist andersom: ruim de helft van hun bezit bestaat uit bank- en spaartegoeden en 12 procent uit aanmerkelijk belang en ondernemingsvermogen. Gemiddeld heeft een miljonairshuishouden 423.000 euro aan spaartegoeden, tegenover 33.000 euro bij een niet-miljonairshuishouden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  12° / 1°
  10 %
 • Maandag
  14° / 0°
  10 %
Meer weer