Tuinders+sneller+dan+verwacht+weer+aan+C02
Nieuws
© Carel Kramer

Tuinders sneller dan verwacht weer aan C02

Dankzij extra inspanningen van Shell is er sinds enkele dagen, een week eerder dan verwacht, weer CO2 beschikbaar voor tuinders die gebruik maken van het OCAP-leidingnet in Zuid- en Noord-Holland.

'We zijn erg blij dat het Shell gelukt is om sneller dan gepland weer in bedrijf te gaan. Zij hebben veel begrip getoond voor de belangen van de glastuinders', zei directeur Jacob Limbeek woensdag in een reactie op de hervatte levering.

De tuinders kwamen begin deze maand in de problemen toen de CO2-levering volledig wegviel. Zij krijgen de CO2 geleverd door OCAP die het op zijn beurt betrekt van Shell en Abengoa.

Onderhoud

Door onderhoud bij Shell en het faillissement van de andere OCAP-bron, Abengoa, was er plotseling geen CO2 beschikbaar. Geen CO2 betekent voor veel tuinders ernstige schade aan de ontwikkeling van hun gewassen.

De fabriek van Abengoa is in afwachting van een eventuele verkoop na het faillissement niet in bedrijf. Daardoor zal de krapte in de CO2 voorziening nog even aanhouden.

Afhankelijkheid

De leveringsstop heeft aan de sector maar ook aan andere betrokkenen nog eens aangetoond hoe afhankelijk de glastuinbouw is van externe CO2 levering, stelt OCAP.

Deze afhankelijkheid neemt in de toekomst verder toe omdat in de sector hard wordt gewerkt aan energiebesparing en verduurzaming. Dit kan niet zonder externe CO2 voorziening.

Uitbreiding

Zowel economisch als vanuit milieu-oogpunt is het uiteraard zeer onwenselijk dat er aardgas wordt verstookt om CO2 te krijgen. Daarom werkt OCAP samen met LTO Glaskracht aan uitbreiding van CO2-hergebruik uit de industrie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 4°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  70 %
Meer weer