Opbrengsten vroege aardappelen België fors lager

Vooral op niet-beregende percelen vroege aardappelen blijft in België de productie per hectare tot meer dan 25 procent achter ten opzichte van voorgaande jaren.

Opbrengsten+vroege+aardappelen+Belgi%C3%AB+fors+lager
© Nieuwe Oogst

Dit blijkt uit recente proefrooiingen die zijn uitgevoerd door PCA, het Vlaamse Proefcentrum voor de aardappelteelt. PCA volgde dit jaar samen met onderzoeksinstelling Inagro de groei op een aantal praktijkpercelen met het vroege aardappelras Amora en het middenvroege ras Anosta.

De oogst na 105 groeidagen laat bij Amora zien dat de opbrengsten variëren tussen 26 en 46 ton per hectare. Het gemiddelde van zeven percelen komt uit op bijna 32 ton, dit is meer dan 25 procent lager dan het meerjarig gemiddelde van ongeveer 44 ton na evenveel groeidagen.

Veruit de hoogste hectareopbrengst is gemeten op een perceel dat meerdere keren is beregend. Op de niet-beregende percelen bleef de productie beperkt tot 26 en maximaal 28 ton. Op deze percelen was volgens PCA de aangroei van aardappelen de laatste tien dagen gemiddeld iets meer dan 500 kilo per hectare.

Afrijping

De afrijping van de percelen Amora schommelt tussen 30 en 60 procent, oordelen de Belgische onderzoekers op basis van de proefrooiingen. Het onderwatergewicht varieert van 386 gram voor de beregende percelen tot 402 gram voor de niet-beregende percelen.

Bij Anosta variëren de gemiddelde opbrengsten in de proefrooiingen tussen wel of niet beregend van respectievelijk 22 tot 37 ton per hectare. Het aandeel 50 millimeter opwaarts na beregening is 81 procent, op de niet beregende percelen is dit aandeel ongeveer 65 procent.

Vanwege de lage aardappelopbrengsten zijn er in België overigens zorgen bij aardappeltelers die hun geoogste product al op contract verkocht hebben aan de verwerkende industrie. Meestal betreft het volumecontract per hectare met een leveringsplicht. De vraag is nu in hoeverre de contracttelers hieraan kunnen voldoen.

Overmacht

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) vraagt via Belgapom, de koepelorganisatie voor aardappelhandelaren en aardappelverwerkers, om clementie vanwege overmacht. Ook is er volgens de belangenorganisatie behoefte aan contractvoorwaarden voor aardappelen met een overmachtsclausule en meer inspraak van de telers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 12°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 11°
  50 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  30 %
Meer weer