Sorgdrager maakt haast met fipronil-onderzoek

Het onderzoek van Winnie Sorgdrager naar de oorzaken van de fipronilcrisis wordt nog dit jaar afgerond. Ze heeft dat toegezegd aan minister Henk Kamp (EZ).

Sorgdrager+maakt+haast+met+fipronil%2Donderzoek
© Nieuwe Oogst

Twee weken geleden beloofde het kabinet dat er een uitgebreid onderzoek komt naar de achtergronden van fipronilcrisis. Het moet ook voorstellen opleveren voor een betere borging van de voedselveiligheid in de eierketen.

'Dit alles met het doel te leren van deze crisis', aldus minister Kamp. Voormalig Justitie-minister Sorgdrager gaat er mee aan het werk en ze 'streeft naar afronding van haar onderzoek op 31 december 2017', meldt de bewindsman aan de Tweede Kamer.

Eierketen en toezichthouders

Tegelijk stuurt hij een eerste opzet van het onderzoek mee. Daaruit blijkt dat zowel de rol en verantwoordelijkheid van partijen in de eierketen als die van de toezichthouders onder de loep worden genomen.

De centrale vraag is hoe zij voor het bekend worden van de fipronilbesmettingen zijn omgegaan met de borging van de voedselveiligheid. Daarbij zal er speciale aandacht zijn voor het kwaliteitssysteem IKB-ei en IKB-pluimveeservicebedrijven, maar ook voor vraag of pluimveehouders de gebruikte middelen op legaliteit controleerden.

Daarnaast kijkt Sorgdrager hoe de afhandeling van de crisis is aangepakt. Bij dat laatste komen ook andere EU-landen en de Europese Commissie in beeld.

Twee onderzoeken

Het aangekondigde onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) naar de crisis en het functioneren van het voedselveiligheidssysteem staat los van het Sorgdrager-onderzoek. Wel wordt volgens minister Kamp gekeken of samenwerking mogelijk is tussen beide onderzoeken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer