Directie+Chickfriend+blijft+vastzitten
Nieuws
© Twan Wiermans

Directie Chickfriend blijft vastzitten

De twee bestuurders van het bedrijf Chickfriend blijven nog dertig dagen vastzitten. Dat bepaalde de rechtbank in Zwolle woensdag. Het duo zit sinds 10 augustus vast in het strafrechtelijk onderzoek naar het eierschandaal.

Martin van de B. (31) uit Barneveld en Mathijs IJ. (24) uit Nederhemert worden verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid door het leveren of gebruiken van het middel fipronil in stallen met leghennen. Deze verdenking is volgens de raadkamer van de rechtbank op dit moment ernstig genoeg om ze langer in voorarrest te houden. Over dertig dagen kunnen de twee weer worden voorgeleid.

Fipronil is volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een insecticide dat niet gebruikt mag worden voor dieren die bestemd zijn voor de voedselketen. De verdachten zitten ook nog altijd in beperking, wat betekent dat ze geen contact met de buitenwereld mogen hebben. Die maatregel geldt al sinds de aanhouding. De advocaten mogen niet uitweiden over wat er in de raadkamer besproken is. Beide raadslieden waren woensdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Doorzoekingen

Van de B. en IJ. zijn eerder deze maand opgepakt bij een actie door de inlichtingen- en opsporingsdienst van de NVWA onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM). Acht locaties in Nederland zijn toen doorzocht, waaronder de woningen van de twee. Ook in België zijn doorzoekingen geweest.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
Meer weer