EU%2Dcommissaris+prijst+aanpak+fipronilcrisis
Nieuws
© Europese Commissie

EU-commissaris prijst aanpak fipronilcrisis

Eurocommissaris voor voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis vindt dat Nederland en België goed hebben gereageerd op de besmetting van eieren met fipronil.

'Ze hebben veel werk verricht en al onze aanbevelingen uitgevoerd,' aldus Andriukaitis dinsdag tijdens een persconferentie na afloop van een informele ministerraad in Estland.

Nederland en België waren volgens de Litouwse EU-official zeer effectief in het beëindigen van de crisis door pluimveebedrijven te blokkeren en besmette eieren te vernietigen. Op de vergadering van dinsdag is besloten dat de twee landen later deze maand een presentatie geven over de situatie.

Snelheid

Opvallend was dat Andriukaitis geen oordeel wilde geven over de snelheid waarmee autoriteiten elkaar hebben ingelicht over de besmettingen. België kreeg kritiek dat het buurlanden eerder had moeten waarschuwen, terwijl juist Belgisch landbouwminister Denis Ducarme had beweerd dat Nederland al sinds november vorig jaar op de hoogte was.

'Het is niet de bedoeling om schuldigen aan te wijzen,' zei de Eurocommissaris. Hij benadrukte dat het Europese alarmsysteem werkte, maar zei tegelijkertijd dat er meer geharmoniseerd moest worden. Miljoenen eieren zijn in Europa van de markt gehaald en de economische schade in Nederland alleen al wordt in de miljoenen euro's geschat.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer