Fipronil%2Dschandaal+breidt+zich+uit
Nieuws
© Huisman Media

Fipronil-schandaal breidt zich uit

Het fipronil-gebruik in pluimveestallen lijkt een groter Europees probleem aan het worden. In Italië is een partij besmette eieren ontdekt uit Roemenië.

Het gaat in Italië om 11.000 eieren die de zeer hoge besmetting van 1,20 milligram fipronil per kilogram bevatten, de hoogst gemeten waarde tot nu toe in Europa.
Met de vondst van de Roemeense eieren lijkt de affaire zich niet langer alleen te concentreren op het Nederlandse bestrijdingsbedrijf Chickfriend. Het lijkt erop dat het gebruik van verboden middel in Europa wijder verspreid is.

De afgelopen dagen kwamen bij het Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) van de Europese Unie tientallen meldingen binnen over met fipronil besmette eieren. Die eieren zijn niet afkomstig uit Nederland, maar uit Italië, Hongarije, Roemenië, Polen en Duitsland.

Op slot

In Nederland zitten nog altijd 144 kippenbedrijven op slot in verband met het eierschandaal. Dat waren er aanvankelijk 281. In België zijn het er nog 30 van de 93. Ze worden pas gedeblokkeerd als de hoeveelheid giftige fipronil in de eieren en het kippenvlees onder de maximale EU-normen zit.

Dat zei een hoge vertegenwoordiger van de Europese Commissie tijdens een zitting over het eierschandaal van het landbouwcomité van het Europees Parlement. Ze zei dat er verontreinigde eieren op de markt zijn gebracht in 22 landen binnen en buiten de EU. Oekraïne en Oman hebben nog een importverbod op eieren uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk.

Angstcultuur

De woordvoerder zei dat de commissie pas op 20 juli via het Europese waarschuwingssysteem RRASF op de hoogte werd gesteld van verontreinigde eieren in België. Later werd bekend dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit al in september afwist van het gebruik van fipronil in eierbedrijven.

Volgens de functionaris 'moeten we niet bagatelliseren, maar het risico voor de volksgezondheid lijkt zeer beperkt te zijn geweest'. Veel europarlementariërs zijn boos dat het zo lang heeft geduurd voordat de informatie de consument bereikte. De commissie vindt dat het waarschuwingssysteem goed werkt, maar ze onderzoekt wel of lidstaten het conform de regels hebben gebruikt. Volgens EU-parlementariër Jan Huitema (VVD) hangt er mogelijk 'een angstcultuur in de lidstaten' om dit soort zaken te melden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer