LTO dringt in Den Haag aan op beter gewasbeschermingsbeleid

Duizenden Nederlandse boeren en tuinders staan met hun rug tegen de muur. Zij krijgen hun gewassen bijna niet meer vrij van ziekten en plagen en hebben dringend steun nodig van de politiek om tot oplossingen te komen.

LTO+dringt+in+Den+Haag+aan+op+beter+gewasbeschermingsbeleid
© Han Reindsen

Die boodschap hebben LTO Nederland en LTO Glaskracht neergelegd bij alle land- en tuinbouwwoordvoerders in de Tweede Kamer. In een manifest worden zowel de regering als volksvertegenwoordiging opgeroepen om de knelpunten te erkennen en verantwoordelijkheid te nemen in het realiseren van oplossingen.

De LTO-organisaties stellen dat aangepast beleid van de ministeries van EZ en van I&M nodig is om heldere kaders te scheppen voor toelatingsinstantie Ctgb en voor de NVWA. Dat kan de weg vrijmaken voor eerder dit jaar gepresenteerde ambitie, het duurzaam en emissieloos telen van gezonde producten en mooie bloemen en planten.

Groen systeem bedreigd

Ze benadrukken dat de nood hoog is. Door onvoldoende innovatie in de huidige regelgeving en het beleid kan het ver doorgevoerde groene gewasbeschermingssysteem in de land- en tuinbouw niet meer standhouden. Ook wordt de ongelijkheid van het speelveld binnen de EU groter, ten nadele van Nederlandse telers.

In de brief aan de landbouwwoordvoerders staan zes oplossingsrichtingen die de politek zou moeten oppakken. Het gaat onder meer om het behoud van laag risico-toepassingen en een versnelde en vereenvoudigde toelating van laag-risico producten.

Eenvoudige wetgeving

Daarnaast zouden duurzame teeltsystemen (IPM) moeten meewegen bij toelatingen, onder meer in de vorm van vrijstellingen. LTO vraagt ook om eenvoudige wetgeving voor toelatingen voor kleine toepassingen en om het behoud van biociden om middels hygiëne ziekten en plagen te voorkomen.

Tenslotte doen de LTO-organisaties een beroep op de politiek om zoveel mogelijk de ruimte binnen de bestaande EU-wetgeving te benutten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    50 %
Meer weer