Geur vers gemaaid gras bestrijdt plantenziektes

Bio-ingenieurs van de Universiteit Gent zijn erin geslaagd tarwe en rijst te beschermen tegen ziektes door stoffen die planten zelf aanmaken en die de geur van vers gemaaid gras verspreiden.

Geur+vers+gemaaid+gras+bestrijdt+plantenziektes
© Persbureau Noordoost

Vers gemaaid gras verspreidt zijn specifieke geur niet zomaar. Die geur komt van stoffen die een plant aanmaakt wanneer hij aangevallen wordt, bijvoorbeeld door een insect, een schimmel of een grasmachine.

Planten maken die stoffen aan om onderling te communiceren: door ze te verspreiden, laat de plant aan zijn buren weten dat er gevaar dreigt.

Vaccinatie

Onderzoekers van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent hebben ontdekt dat deze stoffen ook kunnen worden ingezet om de weerstand van planten te verhogen.

'Je zou het kunnen beschouwen als een soort biologische vaccinatie van een plant', zegt Maarten Ameye, die hier vier jaar doctoraatsonderzoek over deed.

De bio-ingenieur ging na of de stoffen – groenbladvolatielen (GLV's) – een beschermend effect hadden op tarwe en rijst, twee van de voornaamste landbouwgewassen.

Groenere landbouw

'We zagen effectief dat tarwe en rijst een hogere weerstand hadden tegen een aantal ziekten en schimmels, nadat we deze hadden blootgesteld aan GLV's', aldus Ameye.

'Door die stoffen toe te dienen aan planten, zetten we alweer een stap naar een meer innovatieve en duurzame manier om gewassen te beschermen, en naar groenere landbouw in het algemeen', besluit de onderzoeker.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer