NVWA brengt telers in problemen

Opnieuw belemmert een besluit van de NVWA een effectieve inzet van het IPM-systeem voor ziekte- en plaagmanagement. Wanneer durven we in Nederland en de EU ons toelatingsbeleid te wijzigen op een manier die de teelt vooruithelpt zonder concessies te doen aan de veiligheid voor mens, dier en milieu?

NVWA+brengt+telers+in+problemen
© Archief

Dat vraag ik me af na de afwijzing door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op de vrijstellingsverzoeken onder artikel 38 door LTO Glaskracht voor de middelen Verisimo en Carex.

Verisimo heeft in Spanje een reguliere toelating in de teelt van tomaat en paprika als integreerbaar middel tegen rupsen. In Nederland is het middel in aanvraag voor toelating in vruchtgroenten en sierteelt. Carex heeft een reguliere toelating in de bedekte sierteelt tegen mijten en is voor een vrijstelling aangevraagd tegen galmijt in de teeltwisseling van belichte teelt tomaten.

Steward

Tot voor kort hadden we Steward als integreerbaar correctiemiddel tegen rupsen in de sierteelt. Dat verdween doordat de fabrikant onverwacht al zijn toelatingen terugtrok uit de sierteelt. In voedselgewassen bleef Steward beschikbaar. Deze toelating stond ook niet onder druk.

Plotseling zat de teelt, na het verstrijken van de opgebruiktermijn vlak voor de zomer van 2015, zonder integreerbaar correctiemiddel tegen enkele specifieke rupsensoorten. Vooral in de zomermaanden heeft het ontbreken van Steward tot grote problemen in de sierteelt geleid.

Geen inkomsten

Dit was dus een goede reden om een beroep te doen op een vrijstelling. In de zomer houden de toegelaten en integreerbare schimmelpreparaten een forse infectiedruk niet meer bij en kunnen rupsen een gewas snel kaalvreten. Dan zit de teler zonder inkomsten.

Bovendien is het voor de vrijstelling aangevraagde middel toegelaten in de bedekte groenteteelt in de EU en in Nederland al ver in procedure bij het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Het is niet gelukt om binnen de opgebruiktermijn van Steward een toelating te realiseren van een alternatief.

Milieubelasting

Wat moeten siertelers nu doen? Een toegelaten breedwerkend gewasbeschermingsmiddel gebruiken kan en mag altijd. Maar dan gaat het IPM-systeem tegen andere plagen, zoals luis, spint, mineervlieg en trips om zeep. Vandaar dat telers dat niet graag toepassen. Bovendien gaat de milieubelasting dan per saldo omhoog. Terwijl ze deze zo laag mogelijk willen houden, want dat is wat de markt - terecht - verlangt.

Bij de aanvraag van de vrijstelling voor Carex speelt eenzelfde probleem. Telers willen dit mijtenmiddel toepassen na de laatste tomatenpluk en net voor het ruimen van het gewas. Doel is het schoon opstarten van een nieuwe teelt. Vanwege resistentieontwikkeling is het belangrijk daarbij een nog niet gebruikt middel in te zetten.

Brandbrief

Na de beide afwijzingen vraag ik me af hoe we vooruitkomen, als ketenpartijen niet meer durven meedenken in IPM-systemen. Juist dit punt is met een brandbrief nadrukkelijk onder de aandacht gebracht bij staatssecretaris Martijn van Dam. Hoe kan het toch dat het ministerie van Economische Zaken (EZ) ondanks toezeggingen niet durft mee te denken en handelen?

IPM en biologische gewasbescherming vragen vakmanschap. Onze telers en teeltadviseurs hebben dat in huis. Als telers moeten we transparant durven zijn over wat en waarom we iets doen. In het Verismo-dossier kregen we steun van de wetenschap en CLM. De NVWA en EZ zijn het spoor blijkbaar even bijster. Ik hoop dat we samen snel de juiste weg vooruit weer weten te vinden.

Jean Aerts
bestuurder LTO Glaskracht Nederland

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer