Zonneakker+Haarlemmermeer+mag+van+provincie
Nieuws
© DEcAB

Zonneakker Haarlemmermeer mag van provincie

In gemeente Haarlemmermeer kan een omvangrijk zonnepark worden gerealiseerd. Gedeputeerde Staten (GS) van provincie Noord-Holland hebben 'de Groene Hoek' daarvoor aangewezen als stimuleringsgebied voor zonne-energie.

In de Groene Hoek komt nu een zonneakker van 50 hectare. Het was daar al toegestaan om een zonnepark van 25 hectare aan te leggen. In februari van dit jaar besloot GS meer mogelijkheden te bieden voor zonne-energie. Verder wil GS onderzoeken welke locaties geschikt zijn voor grotere zonneparken.

Via de Uitvoeringsregeling zonne-energie bij de Provinciale Ruimtelijke Verordening wordt dat nu mogelijk gemaakt. Het besluit wordt nog voorgelegd aan Provinciale Staten. LTO Noord is geen voorstander van zonneakkers in agrarisch productiegebied.

Voorwaarden

Zonne-energie is een van de speerpunten van het duurzaamheidsbeleid van de provincie die daarom ruimte biedt aan zonneparken in landelijk gebied. Daaraan zijn wel voorwaarden verbonden.

Zo geldt er een maximale hoogte van de panelen, mogen de zonneweides maximaal 25 jaar blijven staan en wordt een aantal kwetsbare landschappen uitgesloten van zon-ontwikkelingen.

25 hectare

Stimuleringsgebieden met zonneparken groter dan 25 hectare mogen alleen in gebieden met een grote dynamiek liggen en in samenwerking met, en met draagvlak van, belanghebbenden in de omgeving tot stand komen, meldt de provincie.

Doel is het open gebied te sparen en zo de economische (agrarische) en landschappelijke kwaliteit van het buitengebied te behouden. De plannen voor de Groene Hoek voldoen hier aan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
Meer weer