Verkaveling+Land+van+Maas+en+Waal+afgerond
Nieuws
© William Hoogteyling

Verkaveling Land van Maas en Waal afgerond

Deze week is na 28 jaar officieel een einde gekomen aan het landinrichtingsproject Land van Maas en Waal. Van de in totaal 9420 hectare is uiteindelijk 2100 hectare van eigenaar verwisseld. Hierbij waren 886 eigenaren betrokken.

Onder leiding van de Landinrichtingscommissie zijn in deze periode verschillende doelen gerealiseerd op het terrein van landbouw, natuur, water en landschap.

Voor het verbeteren van de landbouwstructuur en het ruilen van gronden, is gebruik gemaakt van de klassieke methode van ruilverkavelen. Enkele zetels in de ruikverkavelingscommissie werden bezet door ZLTO-leden. Door het ruilen van grond is het aantal percelen van 7000 teruggebracht naar 5500. De huiskavels van de agrariërs zijn vergroot en het aantal veldkavels zijn fors verminderd, waarmee de agrarische structuur is verbeterd.

Meer landbouw

Jan van Lent, voorzitter van de ZLTO Maas en Waal, blikt tevreden terug, maar kijkt vooral vooruit. Het is de tweede ruilverkaveling in het gebied in 50 jaar. Volgens Van Lent heeft het veel opgeleverd. 'In de jaren vijftig was de streek een van de armste van Nederland. Uit onderzoek blijkt dat de laatste vijftien jaar de omvang van de agrarische sector is toegenomen, in tegenstelling tot andere delen van het land waar een daling is ingezet of stilstand overheerst.'

Van Lent is van mening dat over zeven jaar de huidige verkaveling van het buitengebied in de gemeenten Druten en West Maas en Waal opnieuw tegen het licht zou moeten worden gehouden. 'De ontwikkelingen in de agrarische sector snel. Een grote groep ondernemers nadert de pensioengerechtigde leeftijd. Schaalvergroting gaat onverminderd door. Kavels raken alweer versnipperd.'

Nieuwe uitdagingen

2024, 100 jaar na de allereerste ruilverkaveling in Nederland, vindt hij een goed moment voor een nieuw proces van ruil- en herverkaveling. Daarbij staat de sector voor nieuwe uitdagingen, zoals voedselzekerheid, voedselveiligheid en een vitaal platteland. 'Deze thema's spelen nu al. Daarom moeten we niet te lang wachten. Landinrichting is nooit af. Je kunt beter regelmatig blijven verkavelen dan ineens een heel proces in gang moeten zetten.
'
Een stip op de horizon, daar heeft Van Lent het over. 'Het zal een heel ander proces worden, ingevuld naar de tijdsgeest. Maar een ding is zeker: ook dan zullen boeren en tuinders een belangrijke rol spelen.'

Boek

In het kader van de afsluiting van de ruilverkaveling heeft de Landinrichtingscommissie een boek laten schrijven, 'Grote Werken, Hoe Maas en Waal welvarend werd'. Aan het einde van de bijeenkomst werd het boek gepresenteerd en overhandigde voorzitter Mathieu Gremmen het eerste exemplaar aan gedeputeerde Jan Jacob Van Dijk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer