Grondpot+Franekeradeel%2DHarlingen+250+hectare+groot
Nieuws
© Eigen Foto

Grondpot Franekeradeel-Harlingen 250 hectare groot

De grondpot van ruilverkaveling Franekeradeel-Harlingen is na vrijdag gevuld tot 250 hectare.

Drie boerenondernemers deden vrijdag afstand van hun huidige bedrijf. Twee ondernemers, uit Zweins (30 hectare) en Pietersbierum (41 hectare), kopen met het passeren van de akte direct hun nieuwe bedrijf elders.

De derde ondertekenaar is een Groningse ondernemer die zijn bedrijf verkoopt aan de veehouder uit Pietersbierum. De bestuurscommissie Franekeradeel-Harlingen koopt hun grond in opdracht van provincie Fryslân. De grond is nodig om de komende jaren tot een goede ruilverkaveling te komen in dat bodemdalingsgebied.

Bedrijfsverplaatsing

De eerste bedrijfsverplaatsing was april dit jaar. Een ondernemer uit Easterbierrum verhuisde naar een veehouderij in Tzum. Met de aankopen is de bestuurscommissie Franekeradeel-Harlingen geslaagd in het doel om voor 2017 minimaal 230 hectare grond aan te kopen in het bodemdalingsgebied.

Het is een van de onderdelen van het Inrichtingsplan Franekeradeel-Harlingen. Dat gebeurt onder meer door extra waterberging in het gebied te realiseren, bijvoorbeeld door het verbreden van vaarten en sloten en het aanleggen van natuurvriendelijke oevers.

Compensatie

Boeren die daarvoor grond inleveren (dat gaat in totaal om ongeveer 28 hectare), krijgen de komende jaren compensatie in grond of in geld. Met de aankoop van de grond in Pietersbierum komt een belangrijk stuk agrarische akkerbouwwaardige grond vrij. Dat past goed binnen het ruilverkavelingsproces binnen de gebiedsontwikkeling Franekeradeel-Harlingen.

Weer

 • Vrijdag
  16° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  14° / 9°
  10 %
 • Zondag
  16° / 10°
  30 %
Meer weer