Weidevogel+overleeft+alleen+door+beter+beheer+en+inrichting
Nieuws
© Eigen foto

Weidevogel overleeft alleen door beter beheer en inrichting

Alleen door de inrichting en het beheer van de huidige weidevogelgebieden, kunnen weidevogels in Nederland overleven.

Dat stellen Wageningen Environmental Research (Alterra) en SOVON Vogelonderzoek Nederland in een studie in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Om tot echt duurzame populaties te komen moet forser worden geïnvesteerd, concluderen de onderzoekers. Een verbetering van zowel beheer als inrichting van de weidegebieden, kan leiden tot een duurzame gruttopopulatie van meer dan 40.000 broedparen. De beheerkosten bedragen dan 12 tot 19 miljoen euro per jaar en de inrichtingskosten 35 tot 89 miljoen.

Scenario's

De onderzoekers hebben, met het huidige beleid als referentie, drie scenario's met elkaar vergeleken. Dat zijn het optimaliseren van het beheer zonder aanpassingen in inrichting, optimaliseren van inrichting en beheer in de weidevogelgebieden en het realiseren van een duurzame gruttopopulatie van 40.000 broedparen.

'We hebben in beeld is gebracht welke aantallen broedparen we in deze scenario's duurzaam mogen verwachten,' zegt projectleider Dick Melman. 'Ook hebben we gekeken naar de additionele kosten die een optimale inrichting en beheer met zich mee brengen; dus kosten bovenop de huidige uitgaven.'

Verbetering

Melman stelt dat het tweede en derde scenario alleen tot verbetering van de weidevogelstand leidt. 'Het verschil tussen scenario 2 en 3 is dat in het ene scenario verbetering van beheer en inrichting centraal staat, en in het andere een duurzame populatie van 40.000 broedparen grutto's het doel is. Bij de uitwerking bleken beide scenario's tot een gelijk resultaat en gelijke kosten te leiden.'

De landelijke gruttostand telt op dit moment nog zo'n 32.000 tot 36.000 broedparen. Daarvan broedt slechts 1200 paar in optimale gebieden, met een goede inrichting en een goed beheer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer