Weidevogelnesten zijn al voor het maaien leeg

De weidevogels hebben het moeilijk. Dat heeft alles te maken met de predatoren die uit zijn op eieren en kuikens in de nesten.

Weidevogelnesten+zijn+al+voor+het+maaien+leeg
© Vogelbescherming

Toen de groene kerk op ecosofische grondslag nog geen staatskerk was, toen natuurbeschermers en milieuactivisten nog niet op ecovakantie gingen naar Thailand en boeren, toen jagers en vissers, nog op millennia oude ervaring hun eigen beleid konden maken, had Nederland, ook zonder wildbeheereenheden en keverbanken, een prachtig weidevogelbestand.

In het voorjaar van 2016 nestelden zich op mijn vliegbaan (van 600 bij 30 meter) op mijn boerderij in de Wieringermeer zeven tureluurs, vijf kieviten, twee scholeksters en, dat jaar voor de eerste keer, een gruttopaar.

Helft opgevreten

Daarvan is niets, echt helemaal niets terechtgekomen. De helft van de eieren is opgevreten door beschermde vossen, beschermde kauwen en beschermde kraaien.

Kuikens die nog wel uit het ei waren gekomen, zijn van de eerste tot en met de allerlaatste prooi geworden van een in een naastgelegen perceel broedende, uiteraard beschermde vogel op grond van de Vogelrichtlijn: de kiekendief.

Op 13 mei kon er, met dank aan alle bescherming en beschermers, probleemloos en zonder enig risico voor de weidevogels worden gemaaid.

J. Veldt
veehouder in Slootdorp

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer