Texelse zoektocht naar zouttolerante kool voor Bangladesh

Op het innovatie Texelse Zilt Proefbedrijf vindt op dit moment een bijzondere zoektocht plaats: het testen van zouttolerante koolsoorten voor Bangladesh.

Texelse+zoektocht+naar+zouttolerante+kool+voor+Bangladesh
© Eigen Foto

Het Texelse proefbedrijf verricht praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek naar de mogelijkheid van zilte landbouw. Naast gewassen zoals aardappelen, uien en wortelen test het proefbedrijf momenteel meer dan honderd verschillende koolsoorten op zouttolerantie.

De 'winnende' gewassen worden eind dit jaar in Bangladesh geïntroduceerd ten behoeve van een grootschalig zilt landbouwproject. Om kleine arme boeren te helpen weer een bestaan op te bouwen.
Verzilting van landbouwgronden is wereldwijd en een steeds groter probleem, onder andere door stijging van de zeespiegel. Op verzilte grond is het moeilijk 'boeren'.

De toch al vaak arme boerengemeenschappen in die verzilte gebieden hebben door de beperkte landbouwopbrengsten weinig voedselzekerheid. Ze leven in armoede en zien zich soms genoodzaakt te migreren, op zoek naar een beter bestaan.

Juiste manier

Tot een aantal jaren geleden achtten de meeste mensen landbouw op verzilte grond niet mogelijk. Zilt Proefbedrijf Texel heeft echter, na jaren testen en wetenschappelijk onderzoek, aangetoond dat er wel degelijk gewassen bestaan die zouttolerant zijn en dus op verzilte grond kunnen groeien. Als het maar op de juiste manier gebeurt.

Zilt Proefbedrijf zorgt voor de selectie van deze zouttolerante rassen, draagt de kennis van telen onder zilte condities over naar de boeren in verzilte gebieden en zorgt voor de beschikbaarheid van de zaden.
Hiermee draagt Zilt Proefbedrijf Texel bij aan het verbeteren van de voedselzekerheid voor de kleine boeren, waardoor ook migratie, armoede en werkloosheid worden ingeperkt.

En door het gebruik van (half)brak water voor irrigatie wordt er geen aanspraak gemaakt op de schaarse vers-watervoorraad in die gebieden. Communities worden weer zelfvoorzienend.

Driejarig project

ICCO, een coöperatie voor ontwikkelingssamenwerking, werkt samen met Zilt Proefbedrijf in Bangladesh aan een uniek driejarig project, waarin arme boerengemeenschappen ondersteund worden bij de zilte landbouw. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Samen met ICCO biedt Zilt Proefbedrijf hier een oplossing: van de gewassen die op Texel worden getest op zouttolerantie zijn een aantal geselecteerd voor Bangladesh. Zo ook koolsoorten, die momenteel in volle bloei zijn.

In Bangladesh wordt verder getest onder lokale omstandigheden. Daarna, bij gebleken geschiktheid, worden de gewassen en de juiste teelt- en irrigatie-strategieën in een pilot bij een aantal boeren aan de boerengemeenschappen gedemonstreerd.

Het uiteindelijk doel van dit bijzondere project is dat meerdere boerengemeenschappen komen tot productief gebruik van de meest verzilte en uitgeputte landbouwgronden - waardoor de voedings- en inkomenszekerheden toenemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer