LTO+Noord%3A+buurtapp+moet+koperdiefstal+halt+toe+roepen
Achtergrond
© Harry Tielman

LTO Noord: buurtapp moet koperdiefstal halt toe roepen

Boeren moeten zo snel mogelijk met buurtapps starten om diefstal van de messing-afsluiters van mestbassins te voorkomen. Dat vindt LTO Noord-regiobestuurder Jan Bloemerts.

Bloemerts reageert hiermee op de diefstal van mestafsluiters bij tientallen boeren in Groningen en Drenthe. De afgelopen twee weken was het vooral in de gemeente Borger-Odoorn raak.

Preventie laat volgens hem te wensen over, daarom is het zaak daar snel verandering in te brengen, aldus de bestuurder. 'Een app vergroot de waakzaamheid. Vaak hebben mensen bij nader inzien toch een verdachte auto gezien. Wanneer je iets opmerkt en je geeft dat door via de app, kan een collega er vervolgens ook op letten.'

schroothandelaren

Daarbij vindt Bloemerts ook dat schroothandelaren aangesproken moeten worden op hun verantwoordelijkheid. De criminelen verkopen de afsluiters vaak door aan de oudijzerhandelaars. 'Natuurlijk zitten hier ook muiters tussen, maar veel schroothandelaren hebben sympathie voor de agrarische sector.'

Bovendien doet de melkveehouder uit Dwingeloo ook een beroep op de verantwoordelijkheid van de boer. 'Veel hoofdaansluiters zijn verouderd, niet meer bruikbaar of staan open.. Draai de hoofdkraan dicht. Dit voorkomt vervolgschade wanneer een van de tussenafsluiters wordt meegenomen.'

Het merken van de afsluiters, zoals de politie tipt, heeft volgens de LTO Noord-bestuurder weinig zin. 'Waanneer een schroothandelaar van een crimineel een afsluiter koopt, zal hij de postcode die erin is gegraveerd in de wind staan. '

Kruimeldief

Dat er zoveel afsluiters worden gestolen, verbaast Bloemerts niet. 'Het is het laaghangende fruit voor de kruimeldief. Daar waar bliksemafleiders al van aluminium zijn en beelden in parken hufterproof, geldt dat nog niet voor de mestafsluiters. Op het platteland is er minder toezicht. Industrieterreinen zijn volop beveiligd met hekken en er hangen camera's. Dat gebeurt op het platteland nauwelijks.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 1°
  10 %
 • Maandag
  9° / 6°
  50 %
 • Dinsdag
  6° / 4°
  70 %
Meer weer