Stripgrazen of roterend standweiden?

Onderzoeker Gertjan Holshof van de Dairy Campus in Leeuwarden meet elke dag de graslengte bij het in- en uitscharen van twee koppels van vijftien koeien.

Hoofddoel van het onderzoek is kijken naar mogelijkheden om te kunnen weiden bij hogere veebezettingen. Beide systemen kunnen daar aan voldoen, afhankelijk van de prioriteiten van de veehouder.

Die koeien maken deel uit van een beweidingsproject Amazing Grazing, dat ook op het KTC Zegveld plaatsvindt. De koppels worden geweid aan de hand van twee systemen: roterend standweiden en stripgrazen. 'Voordeel van standweiden is de eenvoud, en de koeien zijn rustiger', ziet Holshof. 'Voor grotere koppels is dit misschien wel beter dan stripgrazen, omdat je vrij grote oppervlaktes hebt.'

Bij het stripgrazen bewegen de koeien langs de draad ervaart Holshof. 'Ze zijn meer gericht op het gras dat voor de bek komt.' De melkproductie is bij beide systemen gelijk. De grasproductie is bij stripgrazen hoger dan bij standweiden. 'Omdat je beter gebruik maakt van de groeipotentie. Er blijft dan meer over om te maaien.'

Maar voor de veehouder zijn waarschijnlijk meer aspecten belangrijk. 'Het ene systeem is ook niet beter dan het andere systeem' zegt Holshof. 'Het doel is juist om meerder systemen te kunnen laten gebruiken en daarbij bouwstenen aan te dragen die de systemen onder het gegeven van een hoge veebezetting goed/beter uitvoerbaar maken.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
 • Zondag
  19° / 12°
  75 %
Meer weer