Boer+etaleert+weidevogelbeheer+op+Slimmevogels%2Enet
Nieuws
© Hanneke de Boer

Boer etaleert weidevogelbeheer op Slimmevogels.net

Het platform slimmevogels.net is online. Op dit platform maken melkveehouders zichtbaar wat zij op hun eigen bedrijf doen voor boerenlandvogels. Inmiddels zijn er 60 deelnemers.

Initiatiefnemer van het platform is Duurzame Zuivelketen (DZK), een samenwerkingsverband van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en LTO Nederland. Zij heeft Vogelbescherming Nederland en BoerenNatuur.nl als (kennis)partners aangesloten. Later dit jaar komt er nog een Slimme vogels-app.

'Melkveehouders beheren een groot deel van het Nederlandse agrarisch landschap. Een landschap dat zich kenmerkt door grazende koeien en boerenlandvogels, in de wei, op akkers en op het erf. Een grote en groeiende groep melkveehouders neemt -soms vergaande- maatregelen op het bedrijf om landschap, biodiversiteit en boerenlandvogels te kunnen behouden. We vinden het belangrijk om dit inzichtelijk te maken', zegt voorzitter Kees Romijn van de LTO-vakgroep Melkveehouderij.

Eigen profiel

Alle melkveehouders kunnen deelnemer worden op het platform door een eigen profiel aan te maken. Aan de hand van het profiel laat de melkveehouder zien welke vogels er op het bedrijf zitten en welke maatregelen hij op zijn bedrijf al neemt om boerenlandvogels te beheren.

Ook andere betrokkenen zoals organisaties en burgers kunnen zich aanmelden en vragen en praktische tips over zorg voor boerenlandvogels vinden en delen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer