Circulaire+economie+voor+Hans+Huibers+een+doel
Nieuws
© Peter van de Kerkhof

Circulaire economie voor Hans Huibers een doel

'We zullen naar een andere economie toe moeten. De SER en het Planbureau voor de Leefomgeving PBL spreken over een trendbreuk. En die visie deel ik.' Dat zei ZLTO-voorzitter Hans Huijbers vanmiddag tijdens zijn inleiding op de Koningshoeven-ontmoeting 2016 in Berkel-Enschot.

De Koningshoeven-ontmoeting, gehouden in de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, is hét netwerkevenement voor Brabantse beleidsmakers. Het thema van dit jaar was 'Land- en tuinbouw in een circulaire economie: De betekenis van boeren en tuinders'.
Huijbers wees zijn toehoorders op het belang van de agrarische sector in de circulaire economie. 'Land- en tuinbouw is voor de circulaire economie onmisbaar, want zonder de bodem in de kringloop te betrekken is er geen sprake van echte circulariteit, hooguit van slim recyclen. De vraag is of de huidige lineaire economie met uitputting, deling en maximalisatie wel volhoudbaar is. Ik denk het niet.'

Te weinig ambitieus

Huijbers plaatste ook een kritische noot bij de interpretatie van de SER van de circulaire economie. 'De SER ziet dit als een economie die binnen ecologische randvoorwaarden efficiënt en maatschappelijk verantwoord omgaat met producten, materialen en hulpbronnen, zodat ook toekomstige generaties toegang tot materiële welvaart behouden. Voor mij is deze definitie te zuinig, te weinig ambitieus.'

• Lees de toespraak op de website van ZLTO (zoek op 'meerjarenplan', Boeren hebben een oplossing).

Weer

 • Zaterdag
  22° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer