Onderzoek+circulaire+economie+biedt+boer+en+tuinder+kans
Nieuws
© ZLTO

Onderzoek circulaire economie biedt boer en tuinder kans

Het nationale onderzoek naar de circulaire economie biedt kansen voor boeren en tuinders. Die conclusie trekt ZLTO-programmaleider Bio-Economie Ruud Hoosemans. 'We zoeken gezamenlijk manieren om een boterham te verdienen met gesloten kringlopen en het verwaarden van reststromen.'

Eerder deze maand lanceerde Jan Jonker, hoogleraar Duurzaam Ondernemen aan de Radboud Universiteit Nijmegen, het onderzoek. Uit een regionaal onderzoek blijkt dat de belangstelling voor de circulaire economie groot is, maar economisch rendabele toepassingen moeilijk van de grond komen. 'We zoeken naar waardecreatie, naar bedrijfsstrategieën en naar verdienmodellen', zegt Hoosemans.

Doel van het onderzoek is inzicht te krijgen hoe bedrijven circulaire ideeën en principes in hun bedrijfsprocessen inzetten. In de tweede helft van mei volgend jaar komen de resultaten naar buiten.

Enquête

Deelnemers krijgen na het invullen van de online Circulaire Economie-enquête al meteen een indruk hoe ze in vergelijking met andere ondernemers presteren. 'Het onderzoek helpt ondernemers om na te gaan hoe 'circulair' ze zijn en waar eventueel nog kansen liggen', vertelt Hoosemans.

'Juist voor de agrarische sector, met al zijn zorg voor een vitale bodem en met al die biobased reststromen, is de circulaire economie interessant. Denk aan plastics en bouwmaterialen uit plantenresten of een bodemverbeteraar uit champost als kunstmestvervanger. Champignonkwekers zijn nu gezamenlijk jaarlijks 11 miljoen euro kwijt aan het afvoeren van hun reststromen.'

Aan de slag

Dat kan anders, stelt Hoosemans. 'Lokale kleinere bedrijven, maar ook multinationals, zoals Coca-Cola, Philips en Unilever, gaan nu met de circulaire economie aan de slag.'

Al tientallen boomtelers en melkveehouders hebben zich aangesloten bij het project 'Vitale Circulaire Organische Economie Zundert'. Doel is samen de bodemvruchtbaarheid te verbeteren door organische reststromen in te zetten.

Schone reststromen

'Ook hier is het verdienmodel voor de hele keten een van de ontbrekende schakels', zegt Hoosemans. 'Daarbij is het voor boeren en tuinders de uitdaging om hun bedrijfsvoering zo in te richten dat ze schone reststromen krijgen met mogelijkheden in de keten. In Zundert leggen we daar een basis voor.'

Deelnemen aan het onderzoek kan via www.circulairebusinessmodellen.nl.

Weer

 • Zaterdag
  24° / 14°
  70 %
 • Zondag
  24° / 17°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
Meer weer