109+overstappers+na+start+FrieslandCampina
Nieuws
© Persbureau Noordoost

109 overstappers na start FrieslandCampina

In de acht jaar na de fusie van Friesland Foods en Campina stapten 109 melkveehouders over naar een andere melkverwerker. Dat meldt Stichting Dutch Milk Foundation (DMF).

De Europese Commissie stelde destijds als voorwaarde voor de fusie dat 1,2 miljard kilo boerderijmelk van Friesland Foods en Campina ter beschikking zou komen aan andere marktpartijen. Het overhevelen van de melk vindt plaats via een vrijwillige vertrekregeling voor leden-melkveehouders en een Beschikbaarstelling Melk.

De vertrekregeling, die nog steeds geldt, levert boeren een premie van 5 euro op per 100 kilo melk. Regeling Beschikbaarstelling Melk voorziet er in dat het fusieconcern melk levert aan de twee verkochte productielocaties (Nijkerk en Bleskensgraaf) en aan derden die melk verwerken tot zuivelproducten.

Contract

In het kader van deze regeling is in 2015 een meerjarig contract tot stand gekomen tussen FrieslandCampina en een verwerker van boerderijmelk. Dat contract voorziet in de afname van het gehele beschikbare restant van de 1,2 miljard kilo boerderijmelk. Daardoor is er voor deze regeling geen melk meer beschikbaar.

Voor melkveehouders van FrieslandCampina is het nog altijd mogelijk om binnen de vertrekregeling over te stappen naar een andere partij. Zij kunnen dit jaarlijks aanvragen voor 1 september voor een overstap op of na 1 maart van het daaropvolgende jaar.

Aanvragen

In de afgelopen acht jaar werden 126 overstapaanvragen behandeld. Veertien werden er afgewezen, één veehouder is voor de overgang naar de nieuwe koper gestopt, één veehouder heeft de aanvraag ingetrokken en één aanvraag is nog in behandeling. Met de toegekende vertrekpremie is 84,4 miljoen kilo melk gemoeid, hetgeen overeenkomt met 7 procent van de totaal beschikbare hoeveelheid.

DMF geeft sinds 1 juli 2009 als onafhankelijke partij uitvoering aan de twee genoemde regelingen.

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  13° / 1°
  40 %
 • Zaterdag
  14° / 1°
  80 %
Meer weer