Meer uitbraken met ILT in midden Nederland

In het midden van het land neemt de GD de afgelopen twee weken een toename van ILT-uitbraken waar. Hierbij zijn tot nu toe voornamelijk opfoklegkoppels en een vleeskuikenkoppel betrokken.

Meer+uitbraken+met+ILT+in+midden+Nederland
© Rabobank

ILT is een virusziekte die gepaard gaat met milde tot ernstige ademhalingsproblemen, productiedaling en sterfte. De ziekte komt voor bij kippen, fazanten en pauwen. Er zijn verschillen in de pathogeniteit van verschillende ILT-virusstammen.

De preventie van ILT ligt in goede bedrijfshygiëne en reiniging en desinfectie. Daarnaast dient het opzetten van een pas gevaccineerd koppel op een bedrijf met onbeschermde dieren te worden vermeden.

Vaccinatie

In geval van een uitbraak kan een noodvaccinatie van de nog niet aangetaste dieren plaatsvinden, geeft de GD aan. De vaccinatie dient bij voorkeur met oogdruppel te gebeuren. Oogdruppelvaccinatie geeft bescherming na een dag of vijf.

Een drinkwater- of sprayvaccinatie werkt volgens GD minder goed. Het vaccin kan dan gaan spreiden en problemen veroorzaken binnen of zelfs buiten het gevaccineerde koppel. Bij een hoge besmettingsdruk is het te adviseren twee keer te vaccineren (oogdruppel): op drie à vier weken en op veertien weken.

Ontstaan

Het ILT-virus is een Herpesvirus dat vooral bij lage temperaturen vrij lang buiten de kip kan overleven: een week in de mest en tot enkele maanden in dode dieren. Verspreiding vindt plaats door: direct contact en indirect contact (personen, vogels, ongedierte, transportmiddelen, verpakkingsmateriaal en gereedschappen). De incubatietijd bedraagt 5 tot 15 dagen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer