Bladziekten in bieten detecteren met je smartphone

Online platform ISIP heeft een app voor de smartphone ontwikkeld. Die detecteert automatisch de belangrijkste bladziekten op suikerbieten.

Bladziekten+in+bieten+detecteren+met+je+smartphone
© Haijo Dodde

ISIP heeft de app is samen met KWS en ZEPP ontwikkeld om Cercospora, roest, Ramularia Phoma, Pseudomonas en niet-specifieke bladvlekken (gaten of vlekken) te detecteren. ISIP geeft in Duitsland en Oostenrijk adviezen over plaagbestrijding in de akkerbouw.

De gebruiker maakt een foto van de verdachte vlekken op een suikerbietenblad en ontvangt een analyse om welke ziekten het gaat. Ook krijgt te teler een indicatie over het te verwachten schadeniveau.

Vier stappen

De werking van de app is eenvoudig. Er zijn slechts vier stappen nodig om de individuele bladziekte vast te stellen. Als eerste wordt een foto gemaakt met een smartphone. De verdachte gebieden op het blad worden met de app uit de foto gesneden en verzonden naar een internetserver. Na een paar seconden rekentijd, stuurt de server het antwoord op de gevonden ziekte.

De app onder de naam 'Rübenblatt-Scan' is te vinden in de Google Playstore en de Apple App Store. De app is ontwikkeld door bietenzaadproducent KWS, gewasbeschermingsadviesbureau ZEPP en het online informatiesysteem ISIP.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer