Hoe groot is die lobby van de veehouderij eigenlijk?

Door de drukte rondom het statendebat afgelopen vrijdag was onderstaande even naar de achtergrond verdrongen. Ik had een reactie geschreven op een onderuit de zak opinie van Rik Grashoff in Trouw.

Hoe+groot+is+die+lobby+van+de+veehouderij+eigenlijk%3F
© Eigen Foto

Trouw was echter niet bereid mijn reactie te plaatsen dus dan maar via Facebook aangezien ik ook wel eens behoefte heb om te spuien: 'De lobby voor de veehouderij is nietsontziend'

Aldus tierde tweede kamerlid Rik Grashoff van Groen Links de afgelopen week. Wat een verschil met zijn partijleider Jesse Klaver die de uitstraling heeft een verbinder te zijn. Rik kiest de harde linkse traditionele slachtoffer retoriek tegen het groot kapitaal. Nu Groen Links definitief buiten de kabinetsformatie is gevallen kan het ook weer. Waarschijnlijk kreeg Jesse van de harde kern ook de ruimte niet.

Hoe groot is die lobby van de veehouderij eigenlijk? Zowel in mijn provincie Brabant als landelijk ligt de partij met de traditionele boerenbelangenbehartiger stempel, het CDA, momenteel buiten de macht. Brabant laat zien dat boeren ook van de VVD niets hoeven te verwachten. Daarentegen verschijnen dagelijks artikelen in de media vanuit de milieulobby. Wakker Dier wordt met 5 miljoen gesponsord door de postcodeloterij en voert voortdurend een campagne tegen de dierhouderij. Actueel staan Fristi en Chocomel weer aan de schandpaal. Alhoewel driekwart van de koeien in de wei loopt doen ze samen met Milieudefensie voor alsof koeien in een megastal gehuisvest worden en dat tropisch regenwoud gekapt worden voor Nederlandse melk. Dier en Recht die cijfers over kalversterfte manipuleert om over programma's als Radar en Zembla maar te zwijgen. Afgelopen week de 'Caring Vets' een club caviadierenartsen die een dikke boterham verdienen aan de gretig voor zijn huisdier de portemonnee trekkende Nederlander. Zij misbruiken hun titel om de werkelijke landbouwhuisdierenartsen en daarmee de veehouderij in het 'zonnetje' te zetten.

Terwijl de Nederlandse waterkwaliteit de afgelopen 20 jaar enorm verbeterd is en de derogatiebedrijven aan de nitraatdoelen voldoen doet Vewin voorkomen alsof bronnen vergiftigd worden. Antibiotica in de veehouderij is tot een minimum gereduceerd en toch word veelvuldig gebruik blijvend geframed. In de jaren '80 deed zure regen bossen de das om, vandaag breken de pootjes van de koolmees. En vergeet niet het klimaat. Het rijden in een Hummer is minder erg dan het eten van vlees aldus Marianne Thieme. Bullshit. Slechts 10 procent van onze CO2 uitstoot komt vanuit de landbouw. 10 procent voor uw dagelijkse voedselbehoefte waar de gemiddelde Nederlander 9 procent van zijn inkomen aan besteed. En die andere 90 procent dan? Alsof anders eten het milieuprobleem oplost. Schiphol krijgt een claim van KLM omdat de wachtrijen te lang zijn en ook stikstofuitstoot van de heilige koe wordt buiten de uitstoot berekeningen gehouden. Om vervolgens de landbouw erop af rekenen.

Een machtige lobby die continue de beeldvorming aanjaagt om een hardwerkende bevolkingsgroep te stigmatiseren en te minimaliseren als oplossing.

LTO heeft dit pad al lang verlaten. Juist omdat die lobby niet meer bestaat. LTO denkt in oplossingen want boeren hebben enorm veel te bieden. Voor het klimaat, voor energie, voor het landschap. Dat vraagt samenwerking en een systeemverandering. De samenleving is niet bereid de prijs daarvan te betalen maar wentelt die het liefst eenzijdig af. Ik had vanuit de verantwoordelijkheid van een tweede kamerlid meer verwacht.

Jos Verstraten
Verstraten Melkvee VOF , Westerbeek

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer