Glastuinbouw wil CO2 uit afvalsector gebruiken

LTO Glaskracht Nederland en Vereniging Afvalbedrijven zien kansen om CO2 afgevangen in de afvalsector toe te passen in de glastuinbouw.

Glastuinbouw+wil+CO2+uit+afvalsector+gebruiken
© LTO Glaskracht Nederland

De organisaties roepen het ministerie van Economische Zaken op de middelen die vrijkomen na het stopzetten van een eerder CO2-opslagproject hiervoor te reserveren. CO2-afvang, -gebruik en -opslag is onmisbaar voor het realiseren van de klimaatdoelen, meldt LTO Glaskracht Nederland.

De glastuinbouw en de afvalsector verkennen samen de mogelijkheden om CO2-projecten te realiseren en de infrastructuur voor levering uit te breiden. Het primaire doel is niet CO2-opslag, maar CO2-benutting bij de productie van groenten, bloemen en planten in kassen.

Klimaatneutraal

De glastuinbouwsector kan daarmee veel aardgas besparen en met voldoende CO2 zelfs klimaatneutraal worden, stelt LTO Glaskracht Nederland. In de winter hebben glastuinders minder behoefte aan CO2 in de kassen. Die CO2 kan opgeslagen worden en mogelijk worden hergebruikt in de zomer.

De afvalsector heeft een groot CO2-potentieel bij afvalenergiecentrales, biomassa-energiecentrales, vergistingsinstallaties en slibverbrandingsinstallaties. Bij een aantal centrales zijn CO2-leveringsprojecten in een vergevorderd stadium.

Afvang

Op afzienbare termijn is een afvang van minimaal 4 megaton CO2 per jaar te realiseren, verwacht LTO Glaskracht Nederland. Het merendeel van deze CO2 is van biogene oorsprong. Van het aanbod aan CO2 kan circa 2 megaton worden toegepast in de glastuinbouw, die daarmee uiteindelijk ongeveer 6 megaton CO2-emissiereductie kan realiseren.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer